Olay yerinin 3B (üç boyutlu) modellenmesi
3D (three dimensional) crime scene modelling
- Tez No: 648678
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN YALÇIN SARIBEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Bilim ve Teknoloji, Forensic Medicine, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Olay Yeri, Delil, Modelleme, Bilgisayar Destekli Tasarım, Adli Fotoğrafçılık, Kroki, Crime Scene, Evidence, Modeling, Computer Aided Design, Forensic Photography, Sketch
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Olay Yeri İnceleme ve Kriminalistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Olay yeri incelemeleri, suçun kim/kimler tarafından hangi maksatla gerçekleştiği gibi birtakım soruların cevaplarını bulma açısından büyük öneme sahiptir. Elde edilecek en küçük delil bile soruşturmayı farklı noktalara götürebilmektedir. Olay yerinde bulunan delilleri hukuki gereklilikleri yerine getirerek en uygun biçimde tespit edip, usulüne uygun toplayarak incelenme ve analizi için ilgili yerlere iletmek, olay yeri incelemelerinde yapılan temel çalışmalardandır. Her olay yerinin kendine has, farklı bir dinamiği vardır. Bu yüzden olay yerleri, içinde bulunulan duruma göre gerekli önlemler alınarak, olay yerinin yapısına uygun olarak incelenmelidir. Bununla beraber inceleme sürecinde her olay yeri için uyulması gereken bazı temel aşamalardan da söz etmek gerekir. Bu çalışma içerisinde bahsi geçen konu hakkında da çeşitli bilgilere yer verilmiştir. Olay yerinden elde edilecek görseller referans alınarak oluşturulacak olan üç boyutlu modelleme çalışmasıyla, yargılama sürecinde karar makamına soruşturmayı incelerken olayı bütünüyle görme imkânı sağlanması hedeflenmektedir. Bu çalışmada, ilgili birimlerce kullanılmaya hali hazırda devam edilen iki boyutlu çizimler ve görseller ile üç boyutlu modelleme ile oluşturulan görsellerin pozitif-negatif yönlerinin neler olduğu hususları tartışılarak iki yöntem mukayese edilecektir. Tez kapsamında, Şüpheli Ölüm Vakalarını konu alan dört farklı örnek olay yerinin 2B (iki boyutlu) çizimine ve 3B (üç boyutlu) modellenmesine yer verilecektir.
Özet (Çeviri)
Crime scene investigations are of great importance in terms of finding answers to some questions such as by whom the crime occured. Even tiniest piece of an evidence that is gathered from the crime scene can lead the investigation to different outcomes. While executing the legal necessities, locating and gathering the evidence that is found in the crime scene in the most proper way and transporting it to the concerned authorities in order to have it viewed and analyzed are one of the basic works that are undertaken at the crime scene. Each crime scene has own its unique dynamic. Therefore the crime scenes must be examined in accordance with the structure of the scene, taking the necessary precautions according to the situation. At the same time, it is necessary to mention some basic steps to be followed for each crime scene in the investigation process. In this study various information about that subject is also included. With the three-dimensional modeling study to be created with reference to the images to be obtained from the scene, the decision-making authority will be able to see the incident in its entirety during the trial process. In this study, two methods will be compared by discussing the positive and negative aspects of the visuals created by two-dimensional drawing and visuals by three-dimensional modeling, which are still being used by the relevant units. Within the study, there are four different sample scene drawings created by using modeling software. Within the scope of the thesis, 2D (two dimensional) drawings and 3D (three dimensional) modellings on Suspicious Death Cases will be included.