İşitme engelli öğrencilerin kullanmakta olduğu bireysel işitme cihazlarının okul ortamında verimli kullanımına ilişkin durum saptaması
Situation related to the productive use of individual hearing aids used by hearing impaired children in schools
- Tez No: 64880
- Danışmanlar: PROF. DR. BANU İNANÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Hearing Impaired Children, Education, Hearing Aids, Hearing Aids Use, Primary School VI
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET İŞİTME ENGELLİ ÖĞRENCİLERİN KULLANMAKTA OLDUĞU BİREYSEL İŞİTME CİHAZLARININ OKUL ORTAMINDA VERİMLİ KULLANIMINA İLİŞKİN DURUM SAPTAMASI Cemalettin AYIK Yüksek Lisans Tezi, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Danışman: ProfDr. Banu İNANÇ Eylül 1998, 95 Sayfa Bu araştırma, işitme engelli çocukların kullandığı bireysel işitme cihazlannm, okul ortamında verimli kuUanımına ilişkin durum saptama amacıyla yapılmış bir üçgenleme çalışmasıdır. Araştırmanın evreni, Türkiye'de M.E.B. 'na bağlı işitme engelliler ilköğretim olanlarıdır. Araştırmanın ömeklemini, Türkiye'deki M.E.B. 'na bağlı 43 İşitme engelliler İlköğretim Okulundan 37 'si oluşturmaktadır. Araştırmanın kapsamına alman İşitme Engelliler İlköğretim Okullarından 40' mda sımfa giren öğretmenlere posta anketi uygulanmış, bu okulların 37'sinden toplam 369 öğretmen ankete katılmıştır. Üçgenleme çalışması yapabilmek için de, Türkiye'deki M.E.B. ' na bağlı en büyük iki okulu olan İzmir Tülay Aktaş İşitme Engelliler İlköğretim Okulu ve Ankara Yahya Özsoy İşitme Engelliler İlköğretim Okulu'ndaki sınıfa giren 53 öğretmenle görüşme yapılmıştır. Araştırmada, araştırmacı tarafından uzman görüşüne başvurularak geliştirilen anket ve görüşme formu kullamlmışûr.Araştrrmadan elde edilen verilerin analizi, frekans ve yüzde hesaplanarak yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular ise şöyle özetlenebilir; Ülkemizdeki M.E.B. 'na bağlı işitme engelliler ilköğretim okullarındaki öğrencilerin yaklaşık yansı işitme cihazına sahip değildir. İşitme engelli çocuğa sahip ailelerin ve bu çocukların öğretmenlerinin büyük bir bölümü bireysel işitme cihazları ve kullanımı konusunda yetersizdir. Ayrıca mevcut İşitme Engelliler İlköğretim Okullarının da fiziksel durumu çok yetersizdir. Aynı zamanda bu okullarda ağırlıklı olarak işaret yöntemi kullamlmaktadrr. Bununla birlikte bu okulların yatılı olması da büyük bir engel olarak görülmektedir. IVSonuç olarak, ülkemizdeki İşitme Engelliler İlköğretim Okullarında öğrencilerin kullanmakta oldukları bireysel işitme cihazları verimli bir şekilde kullanılamamaktadır. Anahtar Sözcükler : İşitme Engelli Çocuklar, İşitme Araçları, İşitme Araçlarının Kullanımı, İlköğretim Okulu
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SITUATIONS RELATED TO THE PRODUCTIVE USE OF INDIVIDUAL HEARING AIDS USED BY HEARING IMPAHtED CHILDREN IN SCHOOLS Cemalettin AYDX Master Thesis, Education Sience Department Supervisor: Prof. Dr. Banu İNANÇ September 1998, 95 Pages This research is a triangular work done with the purpose of finding about the productive use of individual hearing aids used by hearing impaired children in schools. Subjects of the study were special education teachers attending to 37 special education goverment schools in Turkey. A postal questionnaire is send to total of 369 teachers. A sample of 53 teachers were also interviewed with a parallel questionnaire form. A frequency distribution is used for data analysis. Results revealed that half of the hearing impaired children attending to special primary schools don't have hearing aids. Also teachers and parents lack the necessary knowledge of hearing aids, its benefits and functions. Physical conditions of schools are also inadequate. The most frequently used method in these schools is sign language. A general view of these special schools reveals a rather pessimistic picture in our country.