Diyanet Çocuk dergisi özelinde Türkiye'de çocuklar için siyer çalışmaları (2000-2019)
The studies of sirah for children in Turkey specific to Religious Affairs Children's magazine (2000-2019)
- Tez No: 648804
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FEYZA BETÜL KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Siyer, Hz. Peygamber, Diyanet İşleri Başkanlığı, Çocuk Dergisi, Çocuk Edebiyatı, Sirah, Prophet Muhammad, Presidency of Religious Affairs, Children's Literature, Children's Magazine
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Çocukların Hz. Peygamber (sav) 'in hayatını doğru anlayarak onun örnek şahsiyetinin ışığında değerlerine sahip çıkmaları geleceğimizin inşası bakımından büyük ehemmiyet arz etmektedir. Çocuklar söz konusu olduğunda Hz. Peygamber algılarının şekillenmesinde büyük rol oynayan her türlü ürünün öncelikle Siyer ilmine yoğunlaşan akademik çevrelerce hassasiyetle incelenmesi bir gerekliliktir. Her ay güncellenen içeriği ile önemli kitle iletişim araçlarından biri olan Diyanet Çocuk Dergisi, dinî çocuk edebiyatı kapsamında benzerlerinden farklı bir boşluğu doldurmaktadır. Ancak bu derginin Siyer içerikleri bilimsel açıdan değerlendirilmemiştir. Araştırmamız Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde 1979 yılında yayın hayatına başlayan derginin 2000-2019 yıllarındaki sayılarında Siyer anlatımını incelemek, sorunları ortaya koymak ve çözüm önerileri sunmak gayesindedir. Çalışmamızda Diyanet Çocuk Dergisi'nin bazı sayılarında Hz. Peygamber ve Siyer'e hiç yer verilmediğini, bazı sayılarda ise bu konuların tekraren işlendiğini tespit ettik. Derginin geçmişte hadis merkezli yaklaşımı gelişim seyrini sosyal ve siyasî tarihimizden izlerle hatta ekonomik ve psikolojik yansımalarla birlikte değerlendirilmesi gereken bir Siyer anlatımına bırakmıştır.
Özet (Çeviri)
It is of great significance for the construction of our future that our children embrace their values in the light of Prophet's (pbuh) unique personality by comprehending his life accurately. When children are concerned, it is a necessity that each product which may have a great impact on their perception of Prophet are examined by academic groups that focus on the science of Sirah. With its monthly updated content, Religious Affairs Children's Magazine fills a different kind of gap than others of the same sort in religious children's literature. However, siyar content of this magazine has not been reviewed scientifically. Our study aims to review the siyar narration of 2000-2019 issues of the magazine which started publishing in 1979, put forth the problematic areas and offer solutions. In the study we detected that in some issues of the magazine, no siyar narration took place and in others same subjects were covered repetitively. Magazine's early hadith-centered approach replaced its course of progress with a siyar narration that must be evaluated together with social and political history of ours and even with economic and psychological echoes.