Otoskleroz cerrahisinde kulanılan teflon piston çapının ve kemik çimento ile piston sabitlemenin işitme sonuçlarına etkisi
The effect of the teflon piston diameter and piston stabilization with bone cement in otosclerosis surgery on the hearing results
  1. Tez No: 648883
  2. Yazar: İSMAİL YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ORHAN TUNÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Otoskleroz, Stapes cerrahisi, Hava kemik aralığı, Piston çapı, Kemik çimento, Otosclerosis, Stapes surgery, Air bone gap, Piston diameter, Bone cement
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada otoskleroz cerrahisi sonrası işitme sonuçlarının ve fonksiyonel işitme başarı oranlarının değerlendirilmesi, gelişen komplikasyonlar ve bunlara yaklaşımın değerlendirilmesi, revizyon cerrahilerinin sebepleri ve sonuçları, operasyonda kullanılan teflon piston çaplarının ve inkus ile piston arasına kemik çimento uygulanmasının işitme sonuçlarına ve fonksiyonel başarı oranlarına etkilerinin karşılaştırılması ve bunların literatür ışığında tartışılması amaçlandı. Bu çalışmada Gaziantep Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı'nda Eylül 2012 ile Ağustos 2020 tarihleri arasında İTİK nedeniyle opere edilen ve klinik otoskleroz tanısı alan 64 hasta (71 opere edilen kulak) incelendi. Hastaların işitme sonuçlarının fonskiyonel başarısının değerlendirilmesinde postoperatif HKA kullanıldı. Postoperatif HKA'nın 20 dB ve altında olması fonksiyonel başarı kriteri olarak alındı. Hastalar operasyonda kullanılan teflon pistonun çapına göre 0,4 ve 0,6 mm olarak iki gruba ayrıldı. Aynı zamanda operasyon sırasında inkus ile piston arasına kemik çimento kullanımına göre sınıflandırıldı. Operasyon sırasında ya da operasyondan sonra ortaya çıkan komplikasyonlar değerlendirildi vekaydedildi. Revizyon cerrahi yaptığımız hastaların revizyon nedenleri ve operasyon sonuçları değerlendirildi. Opere edilen 71 kulağın 54'ünde (%76) fonksiyonel başarı sağlandı. Piston çaplarına göre başarı oranları 0,6 mm ve 0,4 mm için sırasıyla %75 ve %84,5 olarak bulundu. Kemik çimento kullanımına göre başarı oranları ise çimento kullanılan grup için %80, kullanılmayan grup için ise %71,4 olarak bulundu. 6 hastaya (%8,4) revizyon cerrahi uygulandı ve başarı oranı %66,6 olarak bulundu. Stapedotomi, otosklerozda görülen İTİK tedavisinde uygulanan ve komplikasyon oranı düşük olan başarılı bir cerrahi yöntemdir. Sonuç olarak fonksiyonel işitme başarısı üzerine piston çapının ve kemik çimento kullanımının istatiksel olarak anlamlı bir etkisi görülmedi.
Özet (Çeviri)
In this study, evaluation of hearing results and functional hearing success rates after otosclerosis surgery, evaluation of developed complications and approach to the complications, reasons and results of revision surgeries, comparison of the effects of teflon piston diameters used in the operation and bone cement application between the incus and piston on hearing results and functional success rates, to be discussed in the light of the literature was aimed. In this study, 64 patients (71 operated ears) who werediagnosed with clinical otosclerosis and operated due to conductive type hearing loss between September 2012 and August 2020 in Gaziantep University Department of Otorhinolaryngology were analised. Postoperative air bone gap was used to evaluate the functional success of the hearing results of the patients.Postoperative air-bone gap of 20 dB or less was considered as functional success criteria.The patients were divided into two groups according to the diameter of the teflon piston used in the operation, as 0.4 and 0.6 mm.At the same time, they were also classified according to the use of bone cement between the incus and the piston during the operation.During or postoperative complications were evaluated and recorded.Revision reasons and operation results of patients undergoing revision surgery were evaluated.Functional success was achieved in 54 (76%) of 71 operated ears. The success rates according to the piston diameters were 75% and 84.5% for 0.6 mm and 0.4 mm, respectively. The success rates according to the use of bone cement were 80% for the cement used group and 71.4% for the unused group. Revision surgery was performed in 6 patients (8.4%) and the success rate was 66.6%. Stapedotomy is a successful surgical method with low complication rate and is applied in the treatment of conductive type hearing loss in otosclerosis. As a result, no statistically significant effect of piston diameter and bone cement use on functional hearing success was observed.