Çimento fabrikası üretim hattının simülasyonla incelenmesi
Investigation of cement factory production line by simulation
- Tez No: 648932
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VECİHİ YİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Simulation, Production Line, System Analysis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Ağır sanayi kuruluşlarından biri olan Aşkale Çimento A.Ş. nin hammadde çıkartılmasından paketlenmeye kadar olan üretim hattı incelenmiştir. Mevcut üretim hattında gözlemlenen tıkanıklıklar, aksaklıklar, dar boğazlar ve makine bakımlarının hepsi bir bütün halinde ele alınarak sistemin tamamı analiz edilmeye çalışılmıştır. Yapılan analizlere göre mevcut sisteme alternatif bir sistem oluşturmak amaçlanmıştır. Yöntem: Sistemin davranışını incelemek için, üretim hattındaki her bir elemanın davranışı incelenmiştir. Oluşturulan model istenilen projeler ve amaçlar doğrultusunda“what-if”mantığıyla üretim hattındaki sorunların çözümü ve üretim kapasitesinin artırılması için alternatif bir model oluşturulabileceğini göstermiştir. Üretim hattı sistemi simülasyon programı kullanılarak oluşturulmuştur. Bulgular: Simülasyon ile modelleme çalışması yapılarak üretim hattına sanal gerçeklik kazandırılmıştır. Ayrıca elde edilen simülasyon modelinin verileri birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Mevcut sistemin yerine alternatif sistem oluşturulup üretim hattının daha verimli çalışabileceği gösterilmiştir. Sonuç: Geliştirilen her iki modelin sonuçları, bu uygulamanın yapıldığı çimento fabrikasında alınmak istenen stratejik kararlara yönelik senaryoların sistemsel davranışlarını önceden görerek gözlemleme imkânı verir niteliktedir. Amacımız doğrultusunda gerçekleştirmek istediğimiz proje sonucu üretim hattının vereceği tepki ve eğilim analiz ederek maliyeti tahmini çalışmaları yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: One of the heavy industry companies, Aşkale Çimento A.Ş. The production line from raw material extraction to packaging was examined. According to the analysis, it is aimed to create an alternative system to the existing system. Method: To examine the behavior of the system, the behavior of each element in the production line is studied. The model created has shown that an alternative model can be created to solve the problems in the production line and increase the production capacity with the“what-if”logic in line with the desired projects and purposes. The production line system was created using the simulation program. Finding: Virtual reality was added to the production line by modeling with simulation. It has been shown that the production line can work more efficiently by creating an alternative system instead of the existing system. Result: Cost estimation studies have been made by analyzing the reaction and trend of the production line as a result of the project we want to realize in line with our purpose.