Kur değişmeleri nedeniyle konsolide mali tabloların düzenlenmesinde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri
The Problems in preparing financial statements due to foreign exchange rate changes and the proposals of solution
- Tez No: 64896
- Danışmanlar: PROF.DR. A. KADİR TUAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kur değişmeleri, konsolide mali tablolar, enflasyon muhasebesi, çeviri yöntemleri, Foreign exchange rates, consolidated financial statements, inflation accounting, traslation methods
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 247
Özet
Bu çalışmada öncelikle, kur değişmelerinin işletmeler üzerindeki etkileri ve bu etkilerin yönetiminde kullanılacak yöntemler incelenmiş ve konsolide mali tabloların hazırlanma aşamaları ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır. Ayrıca, enflasyon ortamında konsolide edilecek mali tabloların nasıl düzenlenmesi gerektiği örneklerle gösterilmiştir. Çalışmanın ana konusunu, konsolide edilecek yabancı bağlı işletmelere ait mali tabloların ulusal paraya çevrilmesinde kullanılan çeviri yöntemleri oluşturmaktadır. Ayrıca, bu yöntemler ayrıntılı bir şekilde incelenerek, konsolide mali tablolar üzerindeki etkileri saptanmıştır. Konuya açıklık getirmesi üzere bir anket çalışması yapılmış ve bu anket çalışmasıyla, Türkiye'deki holding şirketlerin konsolide mali tablolarını düzenlemelerinde ve yabancı bağlı işletmelerine ait mali tablolarını Türk Lirasına çevirmede karşılaştıktan sorunlar, kullandıkları çeviri yöntemleri ve bu çeviri yöntemleri hakkında yeterli bilgiye sahip olup olmadıktan araştırılmıştır. Ayrıca, bu anket çalışmasıyla kur değişmelerinin olumsuz etkilerinden kurtulmak için holdinglerin ne gibi önlemler aldıkları ve hangi yöntemlerden faydalandıkları da tespit edilmiştir. Sonuç olarak, Türkiye'de yabancı paralı mali tabloların Türk Lirasına çevrilmesinde kullanılabilecek en uygun çeviri yöntemi belirlenmiş ve bu konu ile ilgili öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Pages In this study, firstly the effects of foreign exchange rates changes and methods which can be used for managing these effects have been examined. And then, the steps of preparing consolidated financial statements have been explained in a detailed way. Also, by the help of examples how consolidated financial statements should be prepared under inflationary condition have been illustrated. The main theme of this study is translation methods that are used for changing national currency of financial statements of subsidary firms which is to be consolidated. Moreover, these translation methods and its effects on consolidated financial statements have been determined. A questionnaire study has been made in order to strengthen the theoritical part of this study and by this questionnaire study the problems of holding firms in Turkey which stem from preparing consolidated financial statements and changing financial statements of subsidiary firms to Turkish Liras in using translation methods and whether the firms have sufficient information about these translation methods or not have searched. Also, by this questionnaire study precautions that are taken by holding firms to avoid the negative effects of foreign exchange rate changes and which methods that are used have been determined. As a result, in Turkey, the most suitable method for translating financial statements in Turkish Liras have been determined and proposals oriented to the solution of these problems have been devoloped.