Miyokard infarktüsü geçiren hastaların ölüm kaygısı düzeylerinin belirlenmesi
Determine the death anxiety levels of patients withmyocardial infarction
  1. Tez No: 649095
  2. Yazar: MUSTAFA ŞAFAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHTAP KIZILKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Miyokard Infarktüsü, Hasta, Ölüm kaygısı, Myocardial İnfarction, Patient, Death anxiety
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışma, Miyokard İnfarktüsü geçirip anjio/stent işlemi yapılan hastaların yoğun bakımda ilk 24 saati geçirdikten sonraki ölüm korku düzeyini belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve niteliksel olarak yapılmıştır. Çalışmanın örneklemini, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp Damar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Koroner Yoğun bakım servisinde yatmakta olan 295 hastadan oluşturmuştur. Veriler 15 soruluk sosyo-demogrofik özelliklere yönelik anket formu ve Ölüm Kaygısı Ölçeği (ÖKÖ)'ile elde edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde sayı, yüzde, ortalama ve standart sapma, Cronbach's alfa iç tutarlık katsayısı, eşleştirilmiş gruplarda t-testi, bağımsız gruplarda t testi ve tek yönlü varyans analizi, ki-kare, Kruskal Wallis ve Mann Whitney U analizler ile çoklu gruplarda ileri analiz olarak Tukey HSD kullanılmıştır. Araştırma kapsamında ye alan hastaların ÖKÖ puan ortalaması 6,25±2,54 olarak belirlenmiştir. Hastaların çoğu koroner anjiyografi/stent işlemi öncesinde eğitim almanın endişe düzeylerini azaltacağını (%72,9) bu işlemi ameliyat olarak görmediklerini (%61,4) ifade etmişlerdir. Sağlık profesyonelleri tarafından Miyokard İnfarktüsü tanısıyla yatan hastalara işlemler hakkında bilgi verilmesi, ölüm kaygısı yaşayan hastaya uygun yaklaşımda bulunulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the level of death fear of patients having myocardial infarction and undergoing angio / stent operation after the first 24 hours in the intensive care unit. The population of this descriptive study consisted of 295 patients who were hospitalized in Coronary Intensive Care Unit of Mehmet Akif Ersoy Chest Cardiovascular Training and Research Hospital. The g-power program was used to determine the sample of the study. In this program, when 0.05 margin of error, 0.80 power and 0.50 influence quantity is taken, the minimum sample size is determined as 102. The data were obtained by a questionnaire of 15 questions for sociodemographic characteristics and the Death Anxiety Scale (DAS). Descriptive statistics (number, percentage, mean and standard deviation), internal consistency analysis (Cronbach's alpha internal consistency coefficient), parametric (t-test paired groups, t-test in independent groups, one-way analysis of variance) and non-parametric (chi-square, Kruskal Wallis and Mann Whitney U) analyzes and Tukey HSD for further analysis in multiple groups were used. According to the findings of the study, the scores of the patients from the DAS ranged from 0 to 14 and the most frequent score is“6”. In addition, the mean score of the 295 patients was determined as 6.25 ± 2.54. Most of the patients stated that training before the coronary angiography / stent operation would reduce the level of anxiety (72.9%) they did not regard this operation as a surgery (61.4%). It is recommended that healthcare professionals should inform the patients with Myocardial İnfarction about the procedures and that the patient who has death anxiety should be treated appropriately.