Uluslararası güç mücadelesinde evrimleşen vekâlet savaşları: Suriye örneği
Proxy wars evolving in the international struggle for power: The case study of Syria
  1. Tez No: 649132
  2. Yazar: ÖZGÜR TÖR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR ONAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Vekalet Savaşı, Hibrit Harekât, Güvenlik, Suriye, Geleneksel Savaş, Yeni Savaş, Geri Bölge Emniyeti, Proxy War, Hybrid Operation, Security, Syria, Traditional War, New War, Rear Area Security
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 241
Özet
Batı ülkeleri İkinci Dünya Savaşının getirdiği ağır yıkımın da etkisiyle tam güvenlik anlayışını benimseme gayretine girmiştir. Uluslararası ilişkilerde güvenliğin savaşmadan sağlaması fikrinin öne çıktığı bu dönemde, güvenlik devlet tarafından kullanılacak bir dizi yöntemle oluşturulmaya çalışılmıştır. Bu yöntemler ekonomik, kültürel, sosyal vb. işbirliği konularını kapsamıştır. Ancak, askeri seçenek dışındaki yöntemler batılıların kendi içlerindeki sıcak çatışma ihtimalini yok edecek kadar azaltmasına rağmen hasım ülkeleri şekillendirmeleri için yeterli olamamaktadır. Bu araştırmanın temel amacı, gelişmiş ülkelerin hasım ülkeleri en az maliyetle şekillendirmek maksadıyla vekalet savaşı ve hibrid harekât yöntemlerini kullandıklarını açıklamaktır. Büyük güçler tarafından kullanılan bu yöntemlerin uluslararası düzeyde sonuçları ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Western countries tend to adopt the understanding of full security as a result of heavy destruction brought by the Second World War. In this period when the idea of ensuring security without war in international relations became prominent and security was tried to be created by a series of methods. These methods include cooperative issues such as economic, cultural and social cooperation. However, although methods other than the military option reduce the possibility of a hot conflict, they are not enough to shape the hostile countries. The main purpose of this thesis is to explain how developed countries use proxy warfare and hybrid operation methods in order to shape the hostile countries with the least cost. International results of these methods used by the great powers have emerged.