Propaganda and persuasion by television during the 1980 coup d'etat in Turkey
1980 askeri müdahalesi sırasında televizyon yoluyla propaganda
- Tez No: 64923
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN TEKELİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Political Science, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Siyasi İletişim, Propaganda, Ordu ve Medya, Televizyon iv, Political Communication, Military, Turkey, Television, Propaganda iii
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZET 1980 ASKERİ MÜDAHALESİ SIRASINDA TELEVİZYON YOLUYLA PROPAGANDA Ülkem Özge Sevgilier Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd.Doç.Dr. Orhan Tekelioğlu Ağustos, 1998 Bu tez, Türkiye'de 1980 askeri müdahalesi sırasında televizyonun etkin bir siyasi iletişim aracı olarak kullanımım incelemektedir. Bu çalışmada ayrıca televizyonun Türkiye'deki yeri, Türk inşam üzerindeki etkisi ve siyasi dönemlere göre teknolojik gelişmelerin seyri ilk günden itibaren incelenmiş ve resmi rapor ve kayıtlar doğrultusunda resmi kaynaklı bulgulara ulaşılmıştır. Türkiye'deki televizyon yayıncılğının hukuki altyapısı ve ilgili yasalar üç askeri müdahale dönemi için ayrı ayrı incelenmiş ve karşılaştırılmıştır. İncelenen dönemlerde olaylara tanıklık ve ortaklık etmiş kişilerin basılmış anılan, makale ve yazılarından yararlanılmış dönemin sosyo kültürel yapısı hakkında ilk ağızdan bilgi edinilmeye çalışılmıştır. Ulaşılan bulgular tablolar ve şekillerle karşılaştırmak olarak incelenmiş, bu dönemlerin etkinlik yönünden farklılıkları ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PROPAGANDA AND PERSUASION BY TELEVISION DURING 1980 COUP D'ETAT IN TURKEY Ülkem Özge Sevgilier Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Asst. Prof. Orhan Tekelioğlu August, 1998 This thesis tries to put a light upon the usage of television as an efficient tool of political communucation during 1980 military intervention. In this work, the place of television in Turkish society, impact on Turkish audience and the technological developments in different political periods are also analyzed. From the first day of broadcasting on these issues have been inspected through official reports, records and documents and data with official source were obtained. The juridicial substructure of television in Turkey was studied on the three different periods of military intervention. Also the writings and memoirs of who witnessesed these three periods and the socio-cultural echoes of this medium and regulations were tried to be figured in different chapters. With the oficcial data obtained, numerous tables and figures were drawn and the differences /improvements in these periods were examined through a comparative perspective.