Türklerde ikonografi (hayvan üslubu) ve grafik tasarımında uygulanması
Iconography in Turkish culture (animal style) and implementation on graphic design
  1. Tez No: 649242
  2. Yazar: ZEYNEP KUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENAY ALSAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: İkonografi, Sembol, Figür, Grafik, Logo
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Sanat Tarihi'nin en önemli dallarından biri olan İkonografi, toplumların ilk oluşmaya başladığı dönemlerden itibaren kullanılmıştır. İnsanların inançlarını, gündelik hayatlarını, ritüellerini resme, sembollere ve figürlere yansıtması bir iletişim aracı haline gelmiş ve etkileri günümüze kadar uzanmıştır. Grafik tasarım ise, bir mesaj iletmek, bir görsel ortaya çıkarıp geliştirmek ya da bir fikri veya düşünceyi bir görsel haline getirmek gibi konuları içeren bir sanat dalıdır. Bu iki dal, birbiri ile iç içedir. Bu çalışmada, ikonografi sanatının grafik tasarımında uygulanması konusu, geçmişten günümüze uzanan bir süreçle birlikte anlatılmıştır. Toplam iki bölümden oluşan tezin birinci bölümünde ikonografi ile ilgili bilgiler verilmiş ve özellikle Türk ikonografisinde yaygın olarak kullanılan pek çok hayvan figürü detaylı olarak anlatılmıştır. Tezin asıl konusunu kapsayan ikinci bölümde ise grafik tasarımın ana araçlarından biri olan logonun tanımı yapılmış ve birinci bölümde anlatılan ikonografik figürlerin günümüz logolarına uyarlanması hakkında detaylı bilgiler verilmiştir. Logoların görselleri, açıklamaları ile birlikte kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Iconography, one of the most important branches of Art History, has been used since the societies first started to form. Reflecting people's beliefs, daily lives, rituals on painting, symbols and figures has become a means of communication and its effects have extended to the present day. Graphic design is a branch of art that includes topics such as conveying a message, creating and developing a visual, or turning an idea or thought into a visual. These two branches are intertwined with each other. In this study, it is aimed to explain the process of the application of iconography in graphic design and a process that goes back to the present. In the first part of the thesis consisting of a total of two parts, information about iconography is given and especially many animal figures commonly used in Turkish iconography are described in detail. In the second part, which covers the main subject of the thesis, the logo, which is one of the main tools of graphic design, has been defined and detailed information has been given about the adaptation of the iconographic figures described in the first part to today's logos. The visuals of the logos are used with their descriptions.