Acil hemşirelerinin eğitim gereksinimlerinin belirlenmesi
Determining the training needs of emergency nurses
  1. Tez No: 649276
  2. Yazar: FATMA KÜBRA SEYHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM MIDIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Education, emergency nursing, requirement
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Amaç; Bu araştırma ile acil hemşirelerinin eğitim gereksinimlerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Materyal ve Metot; Araştırmada gereksinimleri belirmeye yönelik olarak algılanan, ifade edilen ve karşılaştırmalı ihtiyaçlar dikkate alınmıştır. Bu ihtiyaçları tek bir yöntem üzerinden toplayabilmek için kapsam belirleme (scoping review) yapılmıştır. Bu araştırma bir kapsam belirleme çalışmasıdır. Bulgular; Bu araştırmada dört farklı veri tabanından (Google Akademik, Scopus, Ebsco ve Pubmed) İngilizce ve Türkçe dilde taramalar yapılarak 2532 adet çalışmaya ulaşılmıştır. Çalışmalar araştırmanın sorularına uygun olarak incelendikten ve dışlanma kriterleri uygulandıktan sonra 80 çalışma elde edilmiştir. Bu çalışmada acil hemşirelerinin acil durum becerileri, acil ekibi, acil servis hemşirelerinin karşılaştığı zorluklar, acil servis kalabalığı, afet, akut karın, anaflaksi, CPR, çalışma yaşam kalitesi, çocuk istismari/çocuk ticareti, demans, EKG, empati-tükenmişlik, enfeksiyon, etik, geriartik hastalar, hasta gizliliği, hasta güvenliği, hasta transportu, hemşirelik, hemşirelik eğitimi, hemşirelikte öğrenme, iv kateter girişi, ilk yardım, intihar, iş yerinde zorbalık, izolasyon önlemleri, kısıtlama, konjenital kalp yetmezliği, kontaminasyon, müfredat, palyatif bakım, pnömoni, pulmoner arteriyel hipertansiyon, radyasyon acilleri ve nükleer olaylar, salgınlar, sepsis, sigara, stres, şiddet, tıbbi hata, travma hemşireliği, travmalar, triyaj, travma sonrası stres bozukluğu, yanıklar, yaralanmalar konularında eğitim gereksinimleri olduğu belirlenmiştir. Sonuç; Acil servis hemşirelerinin lisans/sürekli mesleki gelişim eğitim içeriği yanı sıra uygulamalı ve teorik olarak 47 adet başlıkta eğitim gereksinimlerinin bulunduğu saptanmıştır. Acil hemşirelerinin lisans ve sürekli mesleki gelişim kapsamındaki eğitimlerin ifade edilen başlıklar çerçevesinde ele alınmasını, yöntem çeşitliliğine ve deneyimlere fırsat veren kurs ya da programların yapılmasına ihtiyaç vardır. Anahtar Kelimeleri: Acil hemşireliği; eğitim; gereksinim
Özet (Çeviri)
Aim; This study's aim is determining the training needs of emergency nurses. Material and Method; In this research, perceived, expressed and comparative needs are taken into consideration in order to determine the requirements. Scoping review has been done to collect these needs through a single method.This research is a scoping review study. Results; In this research, 2532 studies have been reached by scanning in English and Turkish languages from four different databases (Google Scholar, Scopus, Ebsco and Pubmed). After studying the studies in accordance with the questions of the research and applying exclusion criteria, 80 studies were obtained. In this study, it was determined that emergency nurses have training needs in the: emergency skills, emergency team, emergency nurses, emergency crowd, disaster, acute abdomen, anaphylaxis, CPR, quality of work life, child abuse / child trafficking, dementia, ECG, empathy-burnout, infection, ethical, geriatric patients, patient confidentiality, patient safety, patient transport, nursing, nursing education, nursing learning, iv catheter entry, first aid, suicide, bullying at work, isolation measures, restriction, congenital heart failure, contamination, curriculum, palliative care, pneumonia, pulmonary arterial hypertension , radiation emergencies and nuclear events, outbreaks, sepsis, smoking, stress, violence, medical error, trauma nursing, traumas, triage, post-traumatic stress disorder, burns and injuries. Conclusion; It has been determined that emergency nurses have training requirements in 47 titles in addition to theoretical and practical professional development training content. Emergency nurses' education within the scope of undergraduate and continuous professional development should be handled within the framework of the stated topics. There is a need to conduct courses or programs that allow for diversity of methods and experiences.