Changes in the socio-economic structure of an existing neighborhood after the urban regeneration project: The Case of Dikmen Valley
Kentsel yenileme projesi sonrası mevcut bir mahallenin sosyo-ekonomik yapısındaki değişmler: Dikmen Vadisi örneği
- Tez No: 64931
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZUHAL ULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sosyoloji, Fine Arts, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Yenileme, Sosyo-ekonomik Yapı, Gecekondu Yerleşimleri iv, Urban Regeneration, Socio-economic Structure, Squatter Settlements iii
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
ÖZET KENTSEL YENİLEME PROJESİ SONRASI MEVCUT BİR MAHALLENİN SOSYO-EKONOMİK YAPISINDAKİ DEĞİŞİMLER: DİKMEN VADİSİ ÖRNEĞİ Filiz Korkmaz Direkçi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Zuhal Ulusoy Ağustos 1998 Bu tezde, kentsel yenilemenin yenilenmiş mahalledeki sosyo-ekonomik yapıda değişmeler ile sonuçlandığı hipotezine dayanarak, kentsel yenileme projesinin mevcut bir mahallenin sosyo-ekonomik yapısına olan etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gecekondu yerleşimlerine uygulanan kentsel yenileme projelerin en önemlilerinden biri olan Dikmen Vadisi çalışma alanı olarak seçilmiştir. Bu çalışmanın odak noktası, projenin birinci etabı sırasında haksahiplerine inşaa edilen konutlarda yaşayan insanların sosyo-ekonomik statüleridir. Ayrıca, proje hedefleri ile çelişen çeşitli sosyo-ekonomik gruplarının varlığını doğrulamak için Dikmen Vadisinde oturan insanlar arasındaki farklılıklar analiz edilmiştir. Araştırma sorusunda yer alan değişimlerin oluşum şekli, proje tamamlandıktan sonra mahallede yaşamaya devam eden ve mahalleye yeni taşınan insanların sosyo-ekonomik profilerine dayandırılarak araştırılmıştır. Sosyo-ekonomik gruplar arasındaki farklıklar, vadide kalmak veya vadiye taşınmak kararlan, sosyal ilişkiler, açık alanlar ile olan etkileşimler, çevre kullanımı ve değerlendirilmesi, ve vadide yaşayanların kalmak ya da taşınmak ile ilgili planlan açısından ölçülmüştür. Bu çalışmanın sonucunda, vadinin önceki homojen sosyal yapısının aksine, şu anda, aynı çevrede iki ayrı sosyal grubun yaşadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHANGES IN THE SOCIO-ECONOMIC STRUCTURE OF AN EXISTING NEIGHBORHOOD AFTER THE URBAN REGENERATION PROJECT: THE CASE OF DİKMEN VALLEY Filiz Korkmaz Direkçi M.F. A. in Interior Architecture and Environmental Design Supervisor: Assist. Prof. Dr. Zuhal Ulusoy August, 1998 In this thesis, the aim is to evaluate the impact of an urban regeneration project on the socio-economic structure of an existing neighborhood based on the hypothesis that urban regeneration generally results in a change in the socio-economic structure of the regenerated neighborhood. Dikmen Valley which is one of the most important urban regeneration projects implemented in a squatter settlement has been chosen as the case. The focus of this study is the socio-economic status of people presently living in the houses constructed for the rightowners during the first phase of the project. Furthermore, variances between people that reside in Dikmen Valley are analyzed in order to affirm the existence of different socio-economic groups in contradiction with the initial of the project. The research question of the nature of the changes are based on the socio-economic profile of the people who preferred to stay and who chose to move in the Valley after the project is completed. The differences between the socio economic groups are measured in terms of the decision of choosing to stay or move in to the Valley, social networks, interactions in and with the open spaces, the use and evaluation of the environment, and prospects about staying in the Valley or moving out. As a result of this study, it is found that currently two distinct socio-economic groups live in the same environment, as opposed to the homogenous social structure of the Valley prior to the project.