An Analytical re-assessment of introductory design in architectural education
Mimarlık eğitiminde tasarıma girişin çözümsel değerlendirilmesi
  1. Tez No: 64932
  2. Yazar: GUİTA FARİVARSADRİ AVİRAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA PULTAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Mimarlık, Education and Training, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Tasarıma Giriş, Mimarlık Eğitimi, Temel Tasarım, Introductory Design, Architectural Education, Basic Design
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Mimarlık Eğitiminde Tasarıma Girişin Çözümsel Değerlendirmesi Guita Farıvarsadri (Aviral) Sanat, Tasarım ve Mimarlık Doktora Programı Danışman: Prof. Dr. Mustafa Pultar Şubat 1998 Mimarlık eğitimine ilk adım olarak mimarlık tasarımına giriş dersi ayrı bir önem taşımaktadır. Bu derste öğrencilerin, meslek eğitiminin daha ileri aşamalarına temel olacak değerleri, bilgileri ve becerileri edinmeleri bekleniyor. Tasarıma giriş eğitiminde bütüncül, insan-merkezli bir yaklaşım öğrencilerin, mimarlık eğitiminin başlangıcında, mimarlık tasarımın kapsamı ve karmaşıklığı, ve gelecekteki sorumlulukları hakkında bir görüş edinmelerini sağlamaya amaçlıyor. Bu tez, böyle bir tasarıma giriş eğitimini değerlendirmek için kullanılabilecek bir çerçeve geliştirmektedir. Bu eğitimin farklı yönlerini kapsayan bir araştırma, ve var olan yaklaşımların eleştirel çözümlemesi, bütüncül ve insan-merkezli bir yaklaşım için teklif edilecek çerçevenin temeli olacaktır. Bu eleştirel çözümlemede, tasarıma girişin, amaçlan, nesneleri, metodları ve idaresi ideolojik, sosyolojik, epistemolojik ve pedagojic yönleri açısından irdelenmektedir.
Özet (Çeviri)
An Analytical Re- Assessment of Introductory Design in Architectural Education Guita Farivarsadri (Aviral) Ph.D in A.D.A Supervisor: Prof. Dr. Mustafa Pultar February 1998 Introductory design, as the initial step in architectural education, is of crucial importance. In this course students are supposed to acquire values, knowledges and skills which create a basis for further levels of their professional education. A holistic, human-centered approach to introductory design education aims at providing students with an insight into the context and complexities of architectural design, and their future responsibilities in the very beginning of architectural education. This thesis creates a framework for the assessment of such an introductory design education. A study of different dimensions of this education and a critical analysis of current approaches, creates a basis for proposing a framework for a holistic, human-centered approach. In this critical analysis, the objectives, objects, methods and management of introductory design education are considered in relation to its ideological, sociological, epistemological and pedagogical dimensions.