Computer intensive techniques for model selection
Model belirlenmesi amacında kullanılan bilgisayar yoğunluklu teknikler
- Tez No: 64935
- Danışmanlar: PROF. DR. ASAD ZAMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Model belirlenmesi, otoregresiv süreçler, gecikme sırası belirlenmesi, tahmin, çapraz onaylama, yapısal değişim, bilinmeyen değişim noktası, Bayesyen yaklaşım. iv, Model selection, autoregressive processes, lag order determination, forecasting, cross-validation, structural change, unknown change point, Bayesian approach. m
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET MODEL BELİRLENMESİ AMACINDA KULLANILAN BİLGİSAYAR YOĞUNLUKLU TEKNİKLER SIDIKA BAŞÇI Ekonomi Doktora Tezi, Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Asad Zaman Mayıs 1998 Bu araştırmada üç makale yer almaktadır. 2. bölümde yer alan ilk makalede otoregresiv süreçlerde model belirlenmesi amacıyla kullanılan altı kriterin sonlu gözlem performansları karşılaştırılmaktadır. Simulasyon sonuçları model seçiminde cimri olmanın tahminler üzerindeki etkilerini rapor etmektedir. Ayrıca bölümde daha önceki teorik ve ampirik çalışmaların tamamında görülen normalite varsayımı kaldırılmakta ve normal olmayan dağılımlar altında kriterlerin performansları incelenmektedir. 3. bölümde ikinci makale sunulmaktadır. Bu makalede çapraz onay lama varyans tahminlerinin kullanıldığı üç yeni model belirleme kriteri önerilmektedir. Bölümde bu yeni kriterler ve halen kullanılmakta olan kriterlerin sonlu gözlem performans karşılaştırılmaları yer almaktadır. 4. bölümde yer alan üçüncü makale değişim noktasının bilinmediği durumda yapısal değişimin yakalanmasıyla ilgilenmektedir. Bölümde, değişik ön dağılımlar varsayımları altında değişim noktasının bilinmediği durumlarda yapısal değişimin yakalanması için Bayesyen testler çıkartıl maktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER INTENSIVE TECHNIQUES FOR MODEL SELECTION SIDIKA BAŞÇI Ph.D Thesis in Economics Supervisor: Prof. Dr. Asad Zaman May 1998 There are three essays in this dissertation. In the first one, which appears in Chapter 2, a comparison of finite sample performances of six model selection crite ria for Autoregressive (AR) processes exists. Simulation results report the effects of being parsimonious while selecting the model on forecasting. Moreover, in the chap ter the assumption of normality, which can be seen in all of the previous theoretical and emprical studies, is relaxed and performances of the criteria under non-normal distributions are investigated. The second essay is presented in Chapter 3. In this essay three new model selection criteria are suggested where cross-validated esti mates of variances are used. In the chapter, a comparison of the finite sample performances of these new criteria with the already existing ones is presented. The main concern of the third essay, that appears in Chapter 4, is detecting structural change when the change point is unknown. In the chapter, we derive some Bayesian tests to detect structural change with unknown change point under the assumptions of different prior distributions.