Müslüman dini kimliğin İslamofobiye etkisi
The impact of Muslim religious identity to Islamophobia
- Tez No: 649364
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET SÜHEYL ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kimlik, Sosyal Kimlik, Müslüman Kimliği, İslamofobi, Fundamentalizm, Din Psikolojisi, Identity, Social identity, Muslim identity, Islamophobia, Fundamentalism, Psychology of religion
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
İslam ve Müslümanlara yönelik yersiz bir korku duyarak, ötekileştirici her türlü tutum ve davranışı ifade eden İslamofobi günümüzde yükselmekte olan bir olgudur. İslamofobinin Batı'nın bir öteki üreterek kendi kimliğini belirleme çabası olduğu söylenebilir. Çünkü kimlik bir öteki üzerinden inşa edilmektedir. Batı, komünizm yıkıldıktan sonra da kimliğini inşa edebilme konusunda bir ötekine ihtiyaç duymuştur ve İslam dinini yeni düşman olarak seçmiştir. Söylemlerini de İslam dini ve Müslümanlar üzerine geliştirmiştir. İslamofobinin tek bir sebebi bulunmamaktadır. Batılılardan kaynaklı nedenleri olduğu gibi Müslümanlara bakan bir yönü de bulunmaktadır. Çalışmamızda literatür taraması tekniği kullanılmış ve bir kolektif kimlik bileşeni olan Müslüman dini kimliğinin İslamofobiye etkisi ele alınmıştır. Yani günümüz Müslüman dini kimliği İslamofobinin var olmasında ve devam etmesinde bir basamağı oluşturmaktadır. İslamofobi her ne kadar Batı medeniyetinin İslam dinini tehlike olarak görmesi ve ön yargı beslemesine dayansa da günümüz Müslümanları İslamofobinin oluşum ve gelişim serüveninin dışarısında değildir. Günümüz Müslümanları yaptıkları bazı eylemlere dini bir kılıf geçirdikleri için Batı'nın negatif düşüncelerini körüklemekte ve bir nevi onları doğrulamaktadır. Bu çalışmada İslam dininin Kur'an ve sünnet aracılığıyla belirlemiş olduğu ideal Müslüman kimliği üzerinden, günümüz Müslümanlarının dini kimliklerini edinme ve yaşayış biçimleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Islamophobia, which expresses an unwarranted fear of Islam and Muslims and expresses all kinds of othering attitudes and behaviors, is a phenomenon that is on the rise today. Islamophobia can be said to be an attempt by the West to determine its own identity by producing another. Because identity is built on one another. After the fall of communism, the West needed another to build its identity and chosen Islam as its new enemy. Afterward, the West has developed its rhetoric on Islam and Muslims. There is no single cause of Islamophobia. There is also an aspect that looks at Muslims, as well as reasons that originate from Westerners. In this research, literature review technique was used and the effect of Muslim religious identity, a component of collective identity, on Islamophobia was discussed. In other words, today's Muslim religious identity is a step forward in the existence and continuation of Islamophobia. Although Islamophobia is based on Western civilization's view of Islam as a danger and prejudice nurture, today's Muslims are not out of the adventure of the formation and development of Islamophobia. Today's Muslims incite the negative thoughts of the West and confirm them in a way, as they put a religious cover on some of their actions. In this research, how Muslims acquire and live their religious identities through the ideal Muslim identity was analyzed.