Gelişimsel yetersizliği olan öğrencilere doğrudan öğretim yöntemiyle işlevsel matematik becerilerin öğretiminin etkililiği
  1. Tez No: 649390
  2. Yazar: ÖZER AKGÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OĞUZ GÜRSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Gelişimsel Yetersizlik, Doğrudan Öğretim Yöntemi, İşlevsel Matematik Beceriler, Buçuk Saat, Para Hesaplama, Kesirleri Söyleme, Özel Eğitim, Developmental Disabilities, Direct Instruction Method, Functional Mathematical Skills, Half Hours, Money Calculation, Expressing Fractions
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: European University of Lefke
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu araştırmanın amacı, gelişimsel yetersizliği olan öğrencilere doğrudan öğretim yöntemiyle işlevsel matematik becerilerin (buçuk/yarım saatleri söyleme, aynı madeni paraların toplam miktarını söyleme ve kesirleri söyleme/okuma) öğretiminin etkililiğini araştırmaktır. Ayrıca bu çalışmada, becerileri farklı araç-gereçlere genelleme etkisi ve uygulama tamamlandıktan 5, 7 ve 12 gün sonra kalıcılık etkisi araştırılmıştır. Araştırma, tek denekli araştırma yöntemlerinden yoklama evreli davranışlar arası çoklu yoklama modelidir. Araştırma, 9-10 yaşlarında gelişimsel yetersizliği olan 3 öğrenciyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın bağımlı değişkeni, işlevsel matematik becerilerinden buçuk saatleri % 80 düzeyinde, aynı madeni paraların toplam miktarını % 100 düzeyinde ve kesirleri % 100 düzeyinde söyleme becerisidir. Araştırmanın bağımsız değişkeni doğrudan öğretim yöntemidir. Araştırmada hem gözlemciler arası güvenirlik hem de uygulama güvenirliği verisi toplanmıştır. Araştırmanın verileri grafiksel analiz yoluyla analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, gelişimsel yetersizliği olan öğrencilere işlevsel matematik becerilerinden buçuk (yarım) saatleri söyleme, aynı madeni paraların toplam miktarını söyleme ve kesirleri söyleme/okuma becerisinin öğretiminde doğrudan öğretim yönteminin etkili olduğunu göstermektedir. Deneklerin öğretim bittikten 5, 7 ve 12 gün sonra işlevsel matematik becerileri korudukları ve farklı araç-gereçlere genelleyebildikleri gözlenmiştir. Araştırmanın sosyal geçerlik bulgularına göre deneklerin sınıf öğretmenleri araştırma hakkında olumlu görüş bildirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to research effectiveness of the teaching functional mathematical skills by direct instruction method to students with developmental disabilities. Apart from this objective, the effect of generalization has been researched with different equipments as well as the effect of permanence has been researched 5,7, and 12 days after finishing the implementation phase. In the study a multible probe design across behaviors which belogs to single subject research. The research has been conducted with 3 students at the age of 9-10 with developmental disabilities. The dependent variable of the study is the skill to express half hours in functional mathematical skills at 80 %, the total amount of same coins at 100 % and the fractions at 100 % success rate. The independent variable of the study is direct instruction method. In the study, data has been collected on inter-observer reliability and application reliability. The research data has been analyzed through graphical analysis. Research findings show that direct instruction is effective in teaching students with developmental disabilities how to express half hours in functional mathematical skills as well as expressing the total amount of same coins and fractions. It has been observed that the test subject has maintained their functional mathematical skills 5,7 and 12 days after having completed the education and that they had been able to generalize to different equipments. According to the research findings regarding social validity, classroom teachers of the test subjects have given a positive opinion on the study.