Gazâlî düşüncesinde güzel ahlâkın önündeki engeller
Obstacles to good morality in al-Ghazzal thought
- Tez No: 649420
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TÜRKERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Gazâlî, Güzel Ahlâk, Çirkin Ahlâk, Yaratıcı, al-Ghazali, Beautiful Morality, Ugly Morality, God
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada, Gazâlî gibi İslâm Düşünce Sistemine yön veren bir âlimin, güzel ahlâkın önündeki engellerin neler olduğu konusundaki fikirleri incelenmiştir. Çalışmadaki temel amaç; güzel ahlâkın, karmaşık bir varlık olan insanda hem teorik hem de pratik anlamda var olamamasının sebeplerini ortaya koymak oldu. Gazâlî'nin ahlâk anlayışının temelinde akıl ve vahye uygun olma şartı vardır. O, çirkin ahlâktan önce güzel ahlâkın ne olduğu üzerinde durur. Çalışmada güzel ahlâk ile ilgili olarak Gazâlî'ye ait olan İhyâ'û Ulûmi'd-Dîn adlı eserin III. cildi olan“Mûhlîkât”bölümü üzerine yoğunlaşıldı. Bu bölümde insanın mânevi, ahlâkî yönü, nefsin terbiye edilmesi, yeme içme ve cinsel arzuların kontrol altına alınması, dilin afetleri; öfke, kin ve haset; dünyanın anlamı ve önemi, cimrilik ve mal tutkusu; mevki tutkusu, riya, kibir, kendini beğenmişlik ve gurur konuları ele alındı. Bu konular genel ve özel anlamda iki ana başlık halinde incelendi. Gazâlî'nin çirkin ahlâk ve ona bağlı unsurları kitabın muhtelif yerlerinde ele alması göz önünde bulundurulduğunda bunları güzel ahlâkın önündeki engellerden saydığı rahatça ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, the ideas of a scholar like al-Ghazali who guided the Islamic Thought System about the obstacles in front of beautiful morality were examined. The main purpose in the study was to try to present the reasons why beautiful morality cannot in human, both theoretically and practically. At the heart of the moral understanding of al-Ghazali, there is a condition to be in accordance with reason and revelation. He focuses on what beautiful morality is before ugly morality. In the study, the work of İhyâ'û Ulûmi'd-Dîn, which belongs to al-Ghazali regarding the beautiful morality, is in the third part on the name of“Mûhlîkât”. In this part, the spiritual, moral aspect of man, the self-nurture, the control of eating and drinking and sexual desires, the disasters of the language; anger, hatred and envy; the meaning and importance of the world, stinginess and passion for goods; Her passion for position, arrogance, self-conceit and pride were discussed. These issues were analyzed in two main and general terms. Given the fact that al-Ghazali handled ugly morality and the elements attached to it in various parts of the book, it can be easily stated that he regards them as obstacles in front of beautiful morality.