Bliss and growth: Optimal policies under uncertainty
Doyum ve büyüme: Belirsizlik altında optimal politikalar
  1. Tez No: 64947
  2. Yazar: EBRU VOYVODA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDEM BAŞÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Optimal büyüme, doyum, değer fonksiyonu iterasyonu, yoksulluk tuzağı, sürekli büyüme. iv, Optimal growth, bliss, value function iteration, poverty traps, sustained growth m
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET DOYUM VE BÜYÜME: BELİRSİZLİK ALTINDA OPTIMAL POLİTİKALAR Ebru Voyvoda İktisat Bölümü, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Erdem Başçı Ağustos 1998 Bu çalışma, bireylerin tüketim kümesinde doyum noktasına sahip olmaları durumunda, varolan büyüme teorisinin sonuçlarının ne şekilde değişeceğini araştırmaktadır. Bu amaçla, tek sektörlü, birinci dereceden homojen bir üretim ve parabolik fayda fonksiyonları altında işleyen, rassal bir endojen büyüme modeli kullanılmaktadır. Modelin“değer fonksiyonu iterasyonu”metodu ile çözümü, ekonominin başlangıç noktasına bağlı ve kalitatif olarak çeşitlilik gösteren dengelerin varlığına işaret etmektedir. Bu sonuç,“yoksulluğun kısır döngüsü”ve“sürekli büyüme”konularının ortak bir analitik çerçevede işlenebilirliğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BLISS AND GROWTH: OPTIMAL POLICIES UNDER UNCERTAINTY Ebru Voyvoda M. A. in Economics Supervisor: Asst. Prof. Dr. Erdem Başçı August 1998 This thesis conducts a study on growth theory by analyzing how the results of the current optimal growth theory change when households are assumed to have bliss points in their consumption sets. For this purpose a discrete-time, one-sector, stochastic model of endogenous growth, adopting constant returns to scale technology and quadratic utility function, is constructed. The solution of the model throrrgh“value function iteration”shows the existence of qualitatively different equilibria, depending on the initial state of the economy. This result demonstrates that it is possible to combine“poverty traps”and“sustained growth”into a common analytical framework.