Econometric modelling of the monetary aggregates in Turkey
Türkiye'deki parasal büyüklüklerin ekonometrik olarak modellenmesi
- Tez No: 64949
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KIVILCIM METİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Parasal Büyüklükler, Eş-bütünleşme, Zayıf Dışsallık, ECM modeli, Monetary Aggregates, Cointegration, Weak Exogeneity, ECM
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışma, Türkiye'deki para talebini eş-bütünleşme yöntemi ile modellemeye çalışmaktadır. Bu amaçla, Mİ, M2, M3a, M3 ve LO tanımlı parasal büyüklüklerin her biri 1987-1997 dönemi için farklı değişkenler ile test edilmiştir. En geniş model, para talebini reel gelir, vadeli mevduat faizleri, hazine bonolarının faizleri ve enflasyon değişkeni ile açıklamaya çalışmaktadır. Eş-bütünleşme yöntemi veri setinin belirli özelliklerde olmasını gerektirdiğinden tezde, öncelikle veri setinin zaman serisi özellikleri incelenmiş, daha sonra eş-bütünleşme ve zayıf dışsallık test edilmiştir. Pek çok değişken için zayıf dışsallık geçerli bulunamadığından, bir sonraki aşamada her para tanımı için ECM modelleri formüle edilmiştir. Gerek uzun dönem para talebini inceleyen eş-bütünleşme yönteminden ve gerekse reel para stoğu ile uzun dönem para talebi değişkenlerinin geçici nedensellik ilişkisini inceleyen ECM modellerinden çıkan sonuçlar Türkiye'de durağan bir uzun dönem para talebi olduğu hipotezim kuvvetle desteklemektedir. Aynı zamanda, ECM modellerinin diagnostic testleri Türkiye'deki para talebi fonksiyonlarının 1987-1997 dönemi içindeki finansal liberalizasyon programlarının etkisine, yüksek ve değişken enflasyona ve özellikle 1994'te yaşanan finansal krize rağmen parametre sabitliğini koruduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is modelling the demand for money in Turkey with cointegration techniques. For this purpose, monetary aggregates of Ml, M2, M2y, M3a, M3, and LO are tested with differing variables for the period of 1987-1997. The largest model tries to explain the money demand by means of real income, interest rates on time deposits, interest rates on treasury bills, and inflation variable. Since cointegration requires certain properties on data, in the thesis, first the time series properties of the data set are investigated. Then cointegration and weak exogeneity are tested. Due to the invalidity of weak exogeneity for many of the variables, in the next stage, for each money definition an ECM model is formulated. The results obtained from both cointegration tests investigating the long-run money demand and ECM models exaniining the temporal causality between reel money stock and the long-run determinants of the money demand strongly suggest the existence of a stationary long-run money demand in Turkey. Furthermore the diagnostic test results of the ECM models show that the money demand functions in Turkey have the parameter constancy property despite the financial reforms effects in the stated period, high and volatile inflation rates, and especially 1994 financial crisis.