Kindi felsefesinde din-felsefe ilişkisi
Kindi on relationship between the philosophy and the religion
  1. Tez No: 649584
  2. Yazar: YALÇIN UĞURLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KAMİL CİHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Kindi, Akıl, Din, Felsefe, Vahiy, Kindi, Mind, Religion, Philosophy, Revelation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Kindi, İslam dünyasında ilk filozof olarak kabul edilir. Kindi yaşadığı çağda felsefeye muhalif olan çevrelere karşı din ve felsefenin birbirlerine karşıt olmadığını yüksek sesle dile getirmiş bir filozoftur. Kindi, Allah'ın Hz. Muhammed'e vahiy yoluyla İslam dinini gönderdiğini açık bir dille ifade eder. Dolayısıyla Kindi'ye göre din, Allah tarafından Hz. Muhammed'e gönderilen hakikatler bütünüdür. Kindi'ye göre dinin anlaşılmasında dilin kuralları dikkate alınmalı ve gerektiğinde vahiy akıl ile tevil edilmelidir. Kindi felsefe ile ilgili farklı tanımlar yapmıştır. Bize göre Kindi'nin yapmış olduğu felsefe tanımlarından kapsamı en geniş olanı,“Felsefe, insanın gücü ölçüsünde ebedi ve külli olan varlıkların hakikatini, mahiyet ve sebeplerini bilmesidir”şeklindeki tanımıdır. Kindi'nin bu tanımına göre, varlıkları her yönüyle bilebilmek bütüncül bir bakış açısıyla mümkündür. Kindi felsefesinde öne çıkan en önemli husus, din ve felsefe arasında kurmuş olduğu bağdır. Kindi'ye göre, din ve felsefenin gayesi ve konuları birdir. Varlık, bilgi, ahlak, ilahiyat meseleleri, insana yararlı olan şeyler ve bunları elde etme yolları, insana zararlı olan şeyler ve bunlardan korunma yolları din ve felsefenin ortak konuları arasındadır. Din hakikati bildirirken, felsefe ise hakikati araştırır. Kindi düşüncesinde din ve felsefe“öz kardeş”gibidir. Din“büyük kardeş”, felsefe dinin hizmetinde olan“küçük kardeş”tir. Kardeşler arasındaki fark ortak noktalardan çok daha azdır.
Özet (Çeviri)
Kindi is considered to be the first philosopher in the Islamic world. Kindi is a philosopher who has stated loudly that religion and philosophy are not opposed to each other against circles that are opposed to philosophy in his age. Kindi, Allah's Prophet. He expressly expresses that he sent the religion of Islam to Muhammad through revelation. Therefore, according to Kindi, religion is the name of Hz. It is the set of truths sent to Muhammad. According to Kindi, the rules of language should be taken into consideration in understanding religion and revelation should be interpreted with reason when necessary. Kindi made different definitions of philosophy. In our opinion, the broadest scope of the philosophy definitions made by Kindi is“Philosophy is knowing the truth, nature and reasons of beings that are eternal and complete in proportion to human power”. According to this definition of Kindi, it is possible to know their existence in all aspects with a holistic perspective. The most important point that stands out in Kindi's philosophy is the connection it has established between religion and philosophy. According to Kindi, the aims and subjects of religion and philosophy are one. Being, knowledge, morality, matters of theology, things that are beneficial to human beings and ways of obtaining them, things harmful to human beings and ways of protection from these are among the common topics of religion and philosophy. While religion tells the truth, philosophy seeks the truth. In the thought of Kindi, religion and philosophy are like“real brothers”. Religion is the“big brother”, philosophy is the“little brother”at the service of religion. The difference between siblings is much less than what they have in common.