Soybağının reddi davasında ilk derece yargılama usulü
Rules of procedure of the courts of first instance on cases on the denial of paternity
- Tez No: 649609
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CENGİZ SERHAT KONURALP
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Hukuk, Law
 - Anahtar Kelimeler: Soybağının Reddi Davası, Kamu Düzeni, Re'sen Araştırma İlkesi, İlk Derece Yargılama Usulü, Denial of Paternity, Public Order, the Principle of Ex Officio Examination, Rules of Procedure of the Courts of First Instance
 - Yıl: 2020
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 217
Özet
Soybağının reddi davası; dava açabilecek kişilerin, dava açma süresinin, ispat kurallarının ve yargılama usulünün kanunda özel olarak düzenlendiği bir davadır. Bu dava kamu düzenini ilgilendiren bir dava olduğundan dolayı tasarruf ilkesinin ve taraflarca getirilme ilkesinin hâkim olduğu medeni yargıya ilişkin kurallar bu davada doğrudan uygulanamaz. Bu davada re'sen araştırma ilkesinin etkileri ön plandadır. Dolayısıyla soybağının reddi yargılaması, kendine özgü kurallarıyla birlikte özel olarak incelenmelidir. Bu amaçla çalışmamızda, soybağının reddi davasında ilk derece yargılama usulüne ilişkin kurallar incelenerek, soybağının reddi yargılamasının ne şekilde yürütüleceği tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu doğrultuda öncelikle soybağı ve soybağının reddi kavramlarına kısaca yer verilmiş ve soybağının reddi davası ele alınmıştır. Bu kapsamda soybağının reddi yargılamasında önemli bir rol oynayan dava türü, görev, yetki, taraf, süre gibi hususlar üzerinde durulmuştur. Ardından soybağının reddi yargılamasında uygulanacak usul hükümleri ve ilkeler tespit edilmiştir. Son olarak ise soybağının reddi davasında ilk derece yargılamasının aşamaları detaylı bir şekilde incelenmiştir. Bu incelemeler yapılırken, doktrindeki çeşitli görüşlerden ve Yargıtay içtihatlarından faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The denial of paternity is regulated by specific rules on its right of action, term of litigation, burden of proof, and rules of procedure. These cases are considered to be related to public order. Therefore, the rules of the law of civil procedure, which are guided by the principle of party disposition and the principle of the production of evidence by the parties, are not directly applicable to those cases. Rather, the principle of ex officio examination prevails. In this regard, the litigation on the denial of paternity should be distinctively examined in accordance to its specific rules. For this purpose, this inquiry aims at ascertaining how to proceed in cases ascertaining how to proceed in cases on the denial of paternity by analysing the rules of procedure in the courts of first instance in these cases. Firstly, the concepts of paternity and the denial of paternity are briefly explained along with the analysis of the proceedings in the cases on the denial of paternity. This analysis focuses on the essential issues for proceedings such as the determination of the type of case, jurisdiction, venue of jurisdiction, parties, and term of litigation. Secondly, the rules of the law of procedure and legal principles related to cases on the denial of paternity are discussed. Lastly, the procedural stages of the courts of first instance on these cases are analysed in depth. Throughout this inquiry, different views in the doctrine and supreme court practice on the issue are considered.