Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin Balkanlar'ın toplumsal güvenliği çerçevesinde incelenmesi: Mülteci krizi örneği
The study of Turkey-European Union relations within the scope of Balkans' societal security: The case of the refugee crisis
- Tez No: 649723
- Danışmanlar: PROF. DR. BARIŞ ÖZDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Bölgesel Güvenlik Kompleksi Teorisi, Toplumsal Güvenlik, Balkanlar, Avrupa Birliği-Türkiye İlişkileri, Mülteci Krizi, Regional Security Complex Theory, Societal Security, Balkans, European Union-Turkey Relations, the Refugee Crisis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk Stratejik Araştırmalar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler ve Bölgesel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Tez çalışmamızda Soğuk Savaş Sonrası Dönem'de uluslararası güvenliğin doğasında yaşanan gelişmeler, Barry Buzan'ın geliştirmiş olduğu Bölgesel Güvenlik Kompleksi Teorisi kapsamında dikkate alınmaktadır. Bu bağlamda çalışmanın konusu, uluslararası güvenliği bölgesel güvenlik anlayışı çerçevesinde ele alarak ve toplumsal güvenliğin önemini ön plana çıkararak Balkanlar'ın toplumsal güvenliğini incelemektir. Çalışmanın amacı ise Balkanlar'ın güvenliği açısından Türkiye ve Avrupa Birliği'nin bölgedeki çıkarlarının uyuştuğunu ve bölgenin herhangi bir tehdit altında olması durumunda iki aktörün işbirliğine gittiğini ortaya çıkarmaktır. Bu çerçevede çalışma; Balkan bölgesi devletleri arasında geçmişten günümüze uzanan azınlık sorunlarının var olması ve bölge toplumlarının birbirlerini tehdit olarak görmesi nedenleriyle bölgede toplumsal kimlik sorunlarının ön plana çıktığını ve dolayısıyla toplumsal yapının hassas olduğunu savunmaktadır. Zira toplumsal yapının hassas olduğu Balkanlar'a, bölge dışından düzensiz göç yoluyla gelecek yeni bir yabancı kimlik, bölgenin toplumsal yapısındaki hassasiyeti tetikleyerek toplumsal güvenlik açısından büyük bir tehdit oluşturacaktır. Belirtilen saptama çerçevesinde yabancı bir kimliğin bölgeye yerleşmesi durumunda uzun dönemde bölgede iç çatışmaların yaşanması ve iç çatışmaların da bölge devletleri arasında devletlerarası bir çatışmaya dönüşmesi potansiyeli bulunmaktadır. Çalışma, 2015-2016 yıllarında yaşanan mülteci krizinin Balkanlar'ın toplumsal güvenliğine yönelik bahsedilen tehdidi oluşturduğunu savunmaktadır. Buna göre mülteci krizinin oluşturduğu tehdit Balkanlar'daki istikrarı tehlikeye sokmuştur. Çalışmada bahsedilen tehdidin, bölgede istikrarın devam etmesi yönünde çıkarları uyuşan Türkiye ve Avrupa Birliği'nin, bölge devletlerini de dâhil ederek ortak güvenlik anlayışı çerçevesinde işbirliğine girmeleriyle sonlandırıldığı sonucuna varılmıştır. Çalışmada birincil ve ikincil kaynaklar veri tarama tekniğiyle incelenmiş ve verilerin çözümünde nitel araştırma yöntemlerinden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the study, the developments occurred in the nature of international security in the post-Cold War period is considered within the scope of the Regional Security Complex Theory developed by Barry Buzan. Accordingly, the subject of the study is to examine the security of the Balkans by considering international security within the framework of regional security and highlighting the importance of societal security in this framework. The purpose of the study is to reveal that Turkey and the European Union's interests match in the region and they cooperate in case of any threat intended the stability in the region. The study argues that the problems which related societal identity come to the forefront in the region by the reasons of the existence of minority issues ongoing among the states of the region and the societies in the region regard each other as a threat. This means the societal structure in the region is fragile. This fragility of the societal structure will be triggered in case of any foreign identity comes from outside to Balkans and it will create a great threat in societal security of the region. There is the potential for both internal conflicts to occur in the region and internal conflicts to turn into an interstate conflict among the states of the region in case of foreign identity settling in the region in long term. This study argues that the refugee crisis occurred in 2015-2016 has constituted the mentioned threat to the Balkans' societal security. Accordingly, the threat posed by the refugee crisis has endangered the stability in Balkans. The study has concluded that the threat has been controlled by the cooperation of Turkey and European Union whose interests matching on protection of the stability in the region within the framework of common security understanding by including the states of the region. In the study, primary and secondary sources has been examined by data scanning technique and qualitative research methods has been used in data analysis.