Türkiye'de şarap turisti profili: Güney Ege örneği
Wine tourist profile in Turkey: The case of South Aegean
- Tez No: 649792
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKAY GÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm, Gastronomy and Culinary Arts, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Şarap turizmi, şarap rotası, şarap turist profili, Güney Ege, Türkiye, Wine Tourism, wine route, wine tourist profile, South Aegean, Turkey
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gastronomi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gastronomi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Özel bir ilgi turizmi olan şarap ve bağ turizmi, son yıllarda ülkemizde hızla oluşturulmaya başlanan şarap ve bağ rotaları ile şarap üreticilerini destekleyen, kırsal kalkınmayı ve sosyal yapıya katkı sunan alternatif bir turizm çeşidi haline gelmiştir. Ülkemizin ekili üzüm bağı bakımından Dünya'da ilk beş ülke arasında yer aldığımız düşünüldüğünde oluşturulan şarap ve bağ rotaları henüz emekleme dönemindedir. Bu çalışma ile Güney Ege örneği bağ rotasını oluşturan dört farklı şarap bağını ziyaret eden, şarap turist profillerinin özellikleri ve motivasyon kaynaklarının belirlenmesi araştırılmıştır. Araştırma sırasında literatür doğrultusunda oluşturulan“Şarap Turist Profilinin Belirlenmesine Yönelik Araştırma Anket Formu”kullanılmış ve veriler çalışmaya katılan bireylerle yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak Güney Ege bağ rotasını oluşturan şaraphanelerden toplanmıştır. Güney Ege örneğindeki şarap turist profilinin yarıdan fazlası 25-44 yaş aralığında erkek ve orta-üst gelir grubuna sahip“şarap ilgilileri”ve“şarap meraklıları”ndan oluştuğu belirlenmiştir. Şarap turistlerinin değerlendirmelerinde şaraba olan ilgi düzeylerinin bilgi düzeylerinden yüksek olması nedeniyle, bu bireylerin şarapla ilgili eğitim ve tadım gibi etkinliklere katılma ihtimali yüksek, bilgi almaya gönüllü ve ülkemizde geleceğin“şarap sever”turist profilini oluşturabilecek potansiyele sahip bir grup olduğu sonucuna varılmıştır. Araştırmamızda şarap turistlerinin şaraphane ziyaretleri sırasında en çok, şarapların kalitesinden memnun kaldıkları, sonra ise sırasıyla şarap tadımı, şarap imalatı hakkında bilgi edinmek, şaraphanenin fiziksel donanımı, çevresindeki doğal güzelliklerden memnun oldukları belirlenmiştir. Araştırmada diğer verilerde çeşitlilik göstermiştir. Araştırma sırasında mevcut bağ rotasında ve ülkemizdeki diğer bağ rotalarında şarap turisti veya profili ile ilgili herhangi bir veri olmaması karşılaşılan problemlerdendir. Sonuç olarak şarap turistlerinin, turist profillerinin ortaya çıkarılması ile şarap bölgesi ziyaretleri sırasında memnuniyet yaratan unsurların belirlenmesinin şarap turizmine olan ilgiyi arttırmak için yapılacak düzenlemelere, yol gösterici olması açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The wine and vineyard tourism, which is a special interest tourism, has become an alternative tourism type that supports winemakers and contributes to the rural development and social structure thanks to the wine and vineyard routes having started to be created rapidly in our country in the recent years. Considering that our country is among the top five countries in the world in terms of cultivated vineyards, the wine and vineyard routes created yet are still in its infancy. This study focuses on determination of the characteristics and motivation sources of the wine tourist profiles having visited four different vineyards that form the vineyard route at the South Aegean Example researched hereunder. During the research, the so-called“Research Survey Form for Determination of Wine Tourist Profile”as created in line with the literature, was used, and the data were collected, using the face-to-face interview technique, from the wineries located on the South Aegean vineyard route. It is determined that more than the half of the wine tourist profiles in the case of South Aegean consists of male and middle-upper income group“wine interested”and“wine enthusiasts”between the ages of 25-44. The evaluations of the wine tourists divulged, that, due to their high level of interest in wine, they are a group who is likely to participate in activities such as education about and tasting of wine, and also volunteer to receive information and have the potential to create a“wine lover”tourist profile in our country. In our study, it was determined that the wine tourists were mostly focused on the quality of the wines they tasted during their winery visits and were satisfied with their quality, and then they were focused on wine tasting and getting information about wine making and the physical equipment of the wineries respectively, and they were very pleased with the natural beauties around. In our research, also a lot of other data were obtained. The fact that there is no data about the wine tourists or the profile thereof on the existing vineyard route and other vineyard routes in our country is one of the problems we encountered during our research. As a result, revealing the profiles of the wine tourists and determining the aspects that create satisfaction during the wine region visits, is very important in the ascertainment of the arrangements to be made for increasing the interest in wine tourism.