Trade creation and trade diversion in the Black Sea Economic Cooperation area: A gravity approach
Karadeniz Ekonomik İşbirliği alanında ticaret oluşumu ve ticaret dağılımı: Gravity yaklaşımı
- Tez No: 64990
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERDAR SAYAN, YRD. DOÇ. DR. AYŞE MUMCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: KEİ, Çekim Modeli, Ticaret Oluşumu, Ticaret Sapması iv, BSEC, Gravity Model, Trade Creation, Trade Diversion in
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET KARADENİZ EKONOMİK İŞBİRLİĞİ ALANINDA TİCARET OLUŞUMU VE TİCARET DAĞILIMI: GRAVİTY YAKLAŞIMI GÜLNİHAL MAHMUTOGLU İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Serdar Sayan Eylül 1998 Bu çalışmada, yeni bölgesel anlaşmaların en önemli örneklerinden olan Karadeniz Ekonomik İşbirliği Anlaşması başlangıcından bu yana, uluslararası ticaret teorisi perspektifiyle, ticaret oluşumu ve ticaret sapmaları referans alınarak incelenmiştir. Newton kanunlarından esinlenerek, i ülkesinin j ülkesine ihracatının iki ülkenin gayrisafimillihasılalarına ve de aralarındaki uzaklıklara bağlı olduğu bir çekim modeli uygulanmıştır. Buradaki tahminler kullanılarak KEİ'nın üye* ülkeler ve dünya üzerindeki etkisini yansıtan ETC ve GTC hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Trade Creation and Trade Diversion in the Black Sea Economic Cooperation Area: A Gravity Approach GÜLNİHAL MAHMUTOGLU Department of Economics Supervisor: Asst. Prof. Serdar Sayan September 1998 This thesis considers the performance of one of the pioneer examples of the new form of regional arrangements, namely the Black Sea Economic Cooperation Organization starting from its establishment and from an international trade theory perspective and with reference to trade creation and trade diversion effects. To do this, a simple gravity model is used where the exports of country i to country j depend on the GDP's of the exporting and the importing countries and the distance between the capitals. The estimates from the models are used to calculate External Trade Creation, and Gross Trade Creation effects measuring the impact of BSEC on trade flows in the region.