The impact of external public debt on per capita income: In the case of common market for Eastern and Southern Africa (COMESA)
Doğu ve Güney Afrika (COMESA) ülkelerein: Dış kamu borçunun real kişi geliri üzerindeki etkisi
- Tez No: 649922
- Danışmanlar: PROF. DR. RASİM ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Brüt Borç, Bütçe Açığı, COMESA, Dynamik Panel, Ekonomik Büyüme, GMM, Budget Deficits, COMESA, Dynamic Panel, Economic Growth, Gross Debt, GMM
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada, Doğu ve Güney Afrika ülkeleri (COMESA) için dış kamu borcu ile reel gelir arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışmada, 1990-2018 yılları arasındaki dönemi kapsayan panel veri seti kullanılmaktadır. En küçük karelar yöntemi, dinamik rassal etkiler modeli, dinamik sabit etkiler modeli, ve genelleştirilmiş moment yöntemi (GMM) modelleri uygulanmıştır. Kullanılan değişkenler şunlardır: reel kişi başı gelir, devlet borcu ödemeleri, kısa vadeli dış borç stok, dış borç stok (GSMH'nin yüzdesi), dış borç stok kamu garantisi, uzun vadeli dış borç stok, dış borç servisi, dış borç servisi (ihracatın yüzdesi), brüt sermaye oluşumu, işgücü, hükümet harcamaları ve reel enflasyon oranı. Tüm veriler Dünya Bankası Kalkınma Göstergelerinden (WDI) ve Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) alınmıştır. Söz konusu değişkenlerin seçiminde literatürdeki diğer çalışmalardan istifade edilmiştir. Regresyon analizindan önce, birkaç temel ve ön koşullu testler yapılmıştır. Yatay kesit bağımlılık testi, ikinci nesil birim kök testi, ikinci nesil eşbütünleşme testi, tek yönlü ve iki yönlü sabit etkiler ve rassal etkiler testi, değişen varyans ve otokorelasyon testi, eğim homojenlik testi ve araçsal uygunluk ve geçerlilik testileri yapılmıştır. Elde edilen sonuç göre, çoğu modellerin açıklayıcı değişkenlerin kişi başı reel geliri ile ters ilişkiye sahip olduklarına göstermektedir. Başka bir deyişle, gittikçe artan dış borç birikimi, Doğu ve Güney Afrika (COMESA) ülkelerinin ekonomik büyümesini üzerindeki etkisi negatiftir.
Özet (Çeviri)
This study examines the relationship between external public debt and real per capita income growth of Common Markets for Eastern and Southern African countries (COMESA). The study uses panel data covering the period between 1990-2018. We applied dynamic random effect, dynamic fixed effect, and generalized method of moments (GMM) models. Following the literature, we focus on variables of real per capita income (as a proxy for growth), gross general government debt, short-term external debt stock, external debt stock (% of GNI), external debt stock guarantee, long-term external debt stock, gross capital formation as an instrument for physical capital, labor force, real inflation rate, trade openness, external debt service, and debt service percentage of export. Our explanatory variables are gross government debt, short-term external debt stock, external debt stock (% of GNI), external debt stock guarantee, long-term external debt stock, debt service percentage of export, and external debt service, while the rest are used as control variables. Data come from the World Bank Development Indicators (WDI) and the International Monetary Fund (IMF).