6284 sayılı kanun ve bu kanunun Ceza Muhakemesi Hukukundaki etkileri
Law no. 6284 and effects of this law on Criminal Procedure Law
- Tez No: 649928
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER ÇELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kadına yönelik şiddet, ev içi şiddet, koruyucu ve önleyici tedbirler, zorlama hapsi, İstanbul Sözleşmesi, Violence against women, domestic violence, protective and preventive measure, imprisonment, Istanbul Convention
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 240
Özet
Çalışmamızda 6284 sayılı Kanun ve bu Kanun'un ceza muhakemesi hukukundaki etkileri incelenmiştir. Yürürlüğe girmesinden itibaren sekiz yıl geçmiş olmasına rağmen 6284 sayılı Kanun'un amacı, kapsamı ve Kanun'da yer alan tedbirlerin mahiyetinin yeterince anlaşılamadığı tespit edilmiştir. Adında ailenin korunması ifadesi yer alsa da Kanun'un amacı, kadına yönelik şiddet ile ev içi şiddetin önlenmesinin yanı sıra şiddet mağdurlarının etkili ve süratli bir şekilde koruma altına alınmasıdır. 6284 sayılı Kanun'da tanımlanan şiddet kavramı ceza hukukunda suç olarak adlandırılan kavramdan bağımsızdır. Her şiddet fiili suç teşkil etmemekle birlikte, şiddetin aynı zamanda suç niteliği taşıdığı durumlar da olabilmektedir. Bu gibi durumlarda bir taraftan ceza yargılaması devam ederken, diğer taraftan 6284 sayılı Kanun'da yer alan tedbirler uygulanabilir. Lakin söz konusu iki ayaklı uygulama sebebiyle çeşitli sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle çalışmamızda, 6284 sayılı Kanun'u incelemenin yanı sıra Kanunla bağlantılı olarak ceza yargılamasında ortaya çıkan sorunlara da çözüm aranmıştır.
Özet (Çeviri)
In our work, Law No. 6284 and the effects of this Law on criminal procedure law have been studied. Though it has been eight years since it entered into force, Law No. 6284 has been determined that the purpose, scope and quiddity of the measure in this law are not sufficiently understood. Although the name includes the expression of protecting the family, the purpose of the law is to effectively and swiftly protect victims of violence as well as prevention of violence against women and domestic violence. The concept of violence defined in Law No. 6284 is independent from the concept called as crime in criminal law. While not all violent acts, constitute a crime, it also be situations that violence is criminal. In this situations while the criminal proceedings continue, on the other hand, the measures in the Law No. 6284 may be applied. Yet, various problems may arise due to the two legged application. Therefore, in our work, in addition to examining the Law No. 6284, solutions were sought for the problems arising in the criminal proceedings in connection with the Law.