Polikistik over sendromlu infertil hastalarda ovulasyon indüksiyonunda metformin ve klomifen sitratın karşılaştırılması
Comparison of metformin and clomiphene citrate therapy for induction of ovulation in the polycystic ovary syndrome women with infertility
  1. Tez No: 649983
  2. Yazar: ŞAFAK YILMAZ BARAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT APİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Anovulasyon, infertilite, klomifen sitrat, metformin, ovulasyon indüksiyonu, polikistik over sendromu, Anovulation, clomiphene citrate, infertility, metformin, ovulation induction, polycystic ovary syndrome
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı polikistik over sendromlu infertil hastalarda ovulasyon indüksiyonunda klomifen sitrat ile metforminin karşılaştırılmasıdır. Gereç ve yöntem: Prospektif karşılaştırmalı olarak uygulanan çalışmamıza 61 adet polikistik over sendromlu infertil hasta katıldı. Otuz bir hastada klomifen sitrat, 30 hastada metformin ovulasyon indüksiyon ajanı olarak kullanıldı. Tüm hastalara ESHRE/ASRM kriterlerine göre polikistik over sendromu (PKOS) tanısı konuldu. Her iki grubun hastalarının kilosu, vücut kitle indeksi (VKİ), menstruasyonun 3-5. günleri FSH, LH, PRL, DHEAS, 17-OHP, E2, Androstenedion (A), serbest Testosteron (sT) ve T düzeylerine bakıldı. Bütün hastalara menstruasyonun 20-22. günleri arasında serum progesteron (P) düzeyi bakıldı. Beş ng/ml ve üzeri değerler ovulasyon olarak kabul edildi. Tüm hastalara Ferriman Gallwey skorlaması yapıldı. Toplam skor ≥ 8 saptananlar hirsutik olarak değerlendirildi. Bütün hastalara açlık kan glukozu, açlık insülini, 75 gr oral glukoz tolerans testi (OGTT) yapıldı. Metformin tedavisi 1700 mg/gün dozunda 6 ay süre ile uygulandı. Klomifen sitrat (KS) tedavisi ise ortalama 3-6 siklus, menstruasyonun 3.-5. günlerinde, 5 gün süre ile 50-150 mg/gün dozunda kullanıldı. Her iki grup arasında ovulasyon oranları, gebelik oranları, canlı doğum oranları karşılaştırıldı. Bulgular: Her iki grup arasında yaş, VKİ, infertilite süresi, menstruasyon düzeni, FSH, LH, E2, PRL, TSH, s T, T, 17-OHP, DHEAS, A, AKŞ, açlık insülini,75 gr OGTT'ye göre bozulmuş glukoz toleransı açısından anlamlı bir farklılık saptanmadı (p>0.05). Toplam 230 siklus tedavi verilmiş olup, 101 siklusunda ovulasyon gerçekleşmiştir. Metformin 136 siklus verildi ve 44 kez ovulasyon elde edildi (%32.3). KS 94 siklus verildi ve 57'sinde ovulasyon gerçekleşti (%60.6). KS yönünde anlamlı fark saptandı (p=0.004). Metformin alan grupta 10 gebelik (%7.3), KS alan grupta da 10 gebelik (10,6) gerçekleşti (p=0.45). Yapılan analizde her iki grupta da gebelik ve canlı 60 doğum oranları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı, bununla birlikte sadece gebe kalan hastalar değerlendirildiğinde, KS kullanılan grupta gebeliğin daha erken geliştiği saptanmıştır (Ortalama gebe kalma süresi; KS: 2.2 ay, Metformin: 3.8 ay, p= 0.029). Sonuç: Elde edilen sonuçlara göre ovulasyon indüksiyon ajanı olarak klomifen sitrat tedavisi ile metformine göre daha yüksek oranda ovulasyon gözlenirken, gebelik oranları üzerine anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Ancak klomifen sitrat ile elde edilen gebelik, metforminde elde edilen gebeliğe göre daha erken dönemde görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to compare with metformin and clomiphene citrate (CC) treatment for induction of ovulation in women who have polycystic ovary syndrome (PCOS) and infertility. Material and Methods: A prospective, comparative trial was conducted in 61 infertile patients with PCOS in which 31 used CC and 30 used metformin. All the patients were diagnosed as PCOS according to the ESRM/ASRM concensus criteria and were evaluated in the follicular phase of their menstruel cycles. In both groups, patients' weight, BMI (body mass index), FSH, LH, PRL, DHEAS, 17-OHP, E2, A (androstenedione), T and f T (free testosterone) were noted. Midluteal (20-22nd day of cycles) serum P level was measured and ≥ 5 ng/ml was considered positive for ovulation. Ferriman Gallwey classification system were performed for both groups and the total score of ≥ 8 confirmed hirsute. Fasting blood glucose, fasting insulin and 75 g oral glucose tolerans test (OGTT) were measured in all patients. In women assigned for metformin were used 1700 mg/day for 6 months and assigned for clomiphene citrate were used 50-150 mg of CC 3-5 day of cycles. The group were compared according to their ovulation rates, pregnancy rates and live birth rates. Results: There were no difference between the metformin group and clomiphene citrate group for basal variables including: age, BMI, duration of infertility, FSH, LH, E2, PRL, TSH, fT, T, 17-OHP, DHEAS, A, fasting blood glucose, fasting insulin and impaired glucose tolerans by 75 g OGTT (p> 0.05). Two-hundred and thirty cycles were followed. In metformin group 136 cycles were followed and 44 ovulations were achieved (%32.3) and in clomiphene citrate group 94 cycles were followed and 57 ovulations were achieved (%60.6) (p=0.004). In metformin group 10 pregnancies (%7.3) and clomiphene group 10 pregnancies (%10,6) occured (p=0.45). In statistically analysis there was no difference between groups acording to pregnancy ve live birth rates. When the pregnant patients were evaluated for 62 each group, pregnancies have been occured at 2.2th months on the average in CC group and 3.8th months(cycles) on the average in metformin group (p=0.029). Conclusion: Clomiphene citrate therapy is superior to metformin for ovulation induction but there is no statistically significance was found for achieving live birth in infertile women with PCOS. Pregnancy with clomiphene citrate therapy is occured earlier than metformin therapy.