Kronik lenfositik lösemi'de pozitron emisyon tomografisi bulgularının klinik kararlara katkısı
Impact of positron emission tomography/computed tomography on clinical decision making in chronic lymphocytic leukemia patients
  1. Tez No: 650138
  2. Yazar: ALİCAN KARAKOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE SALİHOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, İç Hastalıkları, Hematology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: KLL, PET/BT, Richter Transformasyonu, SUVmax, CLL, PET/CT, Richter Transformation, SUVmax
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: KLL takibinde, PET/BT'den genellikle, hastalık progresyonu veya ikinci malignite şüphesi olduğunda yararlanılır. Bu çalışmada, SUVmax ile histopatolojik tanılar, klinik bulgular ve genel sağkalım arasında bağlantılı olup olmadığını ortaya koymayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, hematoloji bilim dalında Ocak 2009 ve Eylül 2019 tarihleri arasında KLL tanısı almış ve KLL nedeniyle izlenmekte olan 302 hasta dosyası tarandı. Kırk sekiz adet PET/BT'si ve bu PET/BT'ler esas alınarak 3 ay içinde biyopsi yapılmış 39 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalara ait bilgiler retrospektif olarak analiz edildi. PET/BT'ler Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi, Nükleer Tıp Anabilim Dalında tek bir hekim tarafından tekrar yorumlandı. Yapılan biyopsiler ve bunlara ait SUVmax değerleri değerlendirildi. KLL transformasyonunun göstergesi olarak SUVmax eşik değeri önceki çalışmalar esas alınarak 10 kabul edildi. Bu çalışmanın amacı yapılan biyopsileri histopatolojik tanıları ile bu biyopsilere ait SUVmax değerlerini arasındaki ilişkiyi araştırmaktı. Bulgular: Yirmi altı, 6 ve 6 hasta, ilk PET/BT'lerine göre, sırasıyla KLL/SLL (akselere olmayan), KLL/SLL (akselere olan) ve RT tanısı almıştı. KLL nedeniyle izlenen iki hasta ikinci malignite tanısı almıştı. Bunlardan bir tanesinde farklı zamanlarda iki farklı malignite tespit edildi. Kırk dört biyopsi sırasıyla akselere olmayan KLL/SLL (26), akselere KLL/SLL (9) ve RT (9) olarak tespit edildi ve bu tanıların medyan SUVmax değerleri sırasıyla 6,25-5,25 ve 19,3 olarak bulundu. SUVmax > 10 olan hastaların serum LDH değerleri, SUVmax  10 olan hastalara göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek saptandı. Bir hasta dışında tüm RT tanısı alan hastaların SUVmax değerleri 10'un üzerinde idi ve bu hastaların SUVmax değerleri KLL/SLL tanısı almış hastalara oran oldukça yüksekti. SUVmax 5 ve 10 değerleri akselere olan ve akselere olmayan KLL/SLL hastaları ayırt etmekte yeterli bulunmadı. RT tanısı almış hastaların genel sağkalımları süreleri ise istatistiksel olarak anlamlı şekilde az olarak bulundu. Sonuç: PET/BT, farklı metabolik aktiviteleri olan dokuları ayırt etmekte ve optimal dokudan biyopsi yapmak için oldukça kullanışlı bir görüntüleme yöntemidir. SUVmax > 10 ile RT ile kuvvetli bir şekilde korele olup bu grupta LDH değerleri de sayısal olarak yüksekti. RT tanısı olan hastaların yine genel sağkalımları süreleri de oldukça kısaydı.
Özet (Çeviri)
Aim: During the course of chronic lymphocytic leukemia, positron emission tomography/computed tomography is performed mostly when disease progression or second malignancies are suspected. We aimed to analyze the correlations between maximum standardized uptake values and histologic diagnoses, clinical characteristics and survival. Material and Methods: Medical records of 302 CLL patients who were evaluated at Istanbul University-Cerrahpasa, Cerrahpasa Faculty of Medicine between January 2009 and September 2019 were analyzed. Thirty nine patients who underwent 48 PET/CTs and tissue biopsies within 3 months were included. Data were retrospectively analyzed by using the medical records of the patients. PET/CTs were evaluated by the same nuclear medicine physician. Histological analysis of the tissues and their SUVmax values were evaluated. A SUVmax cutoff value of 10 was considered highly suggestive of an ongoing CLL transformation given to the results of previous studies and this value was analysed. The aim of the study was to find a correlation between the SUVmax values and the histological analysis of lesions. Results: Twenty six , 6 and 6 patients, according to their first PET/BT, received the diagnoses of CLL/SLL (histologically indolent), CLL/SLL (histologically aggressive) and Richter transformation, respectively. Two patients who were already diagnosed as CLL were diagnosed with second malignancies. One of these 2 patitents had 2 different malignancies in different times. Forty four biyopsies were diagnosed as histologically indolent CLL (26), histologically aggresive CLL (9), RT (9) and their SUVmax values were 6,25-5,15 and 19,3 respectively. Patients with SUVmax > 10 had higher lactate dehydrogenase levels compared with patients with SUVmax  10. All patients with RT except one had a SUVmax > 10 and SUVmax values of these patients were markedly higher compared with SUVmax values of patients with CLL/SLL. SUVmax 5 and 10 did not differentiate histologically indolent and aggressive CLL/SLL patients. Patients with RT had a statistically significant poor overall survival. Conclusion: PET/CT is a useful imaging tool to differentiate tissues with different metabolic activity and to select the optimal tissue site for the biopsy. SUVmax > 10 strongly correlated with RT and patients with SUVmax >10 had higher LDH levels. Patients with RT had a dismal outcome.