Personnel bus routing problem: formulation and solution method
Personel otobüs çizelgeleme problemi: formülasyon ve çözüm yöntemi
- Tez No: 65014
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA Ç. PINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bus Routing, Clustering, Branch and Bound, Heuristics. Ill
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET PERSONEL OTOBÜS ÇIZELGELEME PROBLEMİ: FORMÜLASYON VE ÇÖZÜM YÖNTEMİ Fatma Gzara Endüstri Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Mustafa Ç. Pınar Haziran, 1997 Bu tez çalışmasında birçok firmanın personeline sunduğu ulaşım servislerinin optimum çalıştırılması problemi ele alınmıştır. Bu probleme Personel Otobüs Çizelgeleme Problemi adı verilmiştir. Ulaşım servisleri bir otobüs filosu ile belli güzergahlar üzerinde şehir ile firma arasında çalışırlar. Sistemin tasarımında üç karar aşaması bulunur: otobüs duraklarının belirlenmesi, personelin bu duraklara dağıtımı ve güzergah seçimi. Bu özellikler problemi literatürde çok çalışılmış araç çizelgeleme probleminden daha karmaşık hale getirir. Ayrıca karar mekanizmaları otobüslerin ekonomik işletimine ek olarak sistemi kullanan çalışanların da memnuniyetini dikkate almak zorundadır. Bir diğer zorluk ise otobüs filosunda değişik tipte araçlar bulunmasıdır. Bütün bu kısıtlar altında büyük ölçekli bir karar problemine varılır. Bu tez çalışmasında problemin çok amaçlı bir formülasyonu ve sezgisel bir çözüm yöntemi önerilmiştir. Çözüm yöntemi iki aşamalıdır. Birinci aşama bir gruplama aşamasıdır. Bu aşamada, duraklar her biri bir araç tarafından ziyaret edilecek şekilde gruplanır. İkinci aşamada, durakların içinden kullanıma açılacak olanlar seçilir, çalışanlar bu duraklara dağıtılır ve en iyi güzergah seçimi yapılır. Anahtar sözcükler. Araç Çizelgeleme, Gruplama, Dal ve Sınır Metodu, Sezgisel Yöntemler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PERSONNEL BUS ROUTING PROBLEM: FORMULATION AND SOLUTION METHOD Fatrna Gzara M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Assist. Prof. Mustafa Ç. Pmar June, 1997 In this thesis, we tackle the problem faced by many companies who offer transportation services to their personnel. We would refer to it as the Personnel Bus Routing Problem. The transportation services offered require a fleet of vehicles and a set of routes to daily transport personnel back and forth from the company to their residences. Hence, the problem of designing a transportation service system consists of three related subproblems: determine bus stops, assign residents to these stops and generate routes that visit the bus stops. The problem is significantly more complicated than conventional vehicle routing problems. It is compounded by several factors such as the heterogeneity of the fleet of vehicles, and the system efficiency that is measured by the transportation costs as well as by the level of personnel satisfaction. Moreover, the problem size is large because of the number of personnel to be serviced at a time and the dispersion of their residences on a large geographical area. We present in this thesis a multi-objective formulation of the problem and develop a heuristic method to generate solutions to it. The heuristic solution method is composed of two parts. A clustering part where clusters are generated each of which is to be serviced by one vehicle. In the second part, bus stops are located, residents are assigned to these bus stops, and routes are constructed simultaneously.