Image searching with signature filtering and multidimensional indexing
İmza filtreleme ve çok boyutlu indekslemeyle şekil arama
- Tez No: 65023
- Danışmanlar: PROF. DR. M. EROL ARKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Image databases, content-based querying, multi-dimensional indexing, image signatures, Information Retrieval
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
IV ÖZET İMZA FİLTRELEME ve ÇOK BOYUTLU İNDEKSLEMEYLE ŞEKİL ARAMA Çağlar Günyaktı Bilgisayar ve Enformatik Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M.Erol ARKUN Temmuz, 1997 Çoklu ortam bilgilerinin içeriği değişken ve öznel yorumlamaya yatkındır. Bu durum indeksleme ve içeriğe dayalı aramayı zorlaştırır. Bu tezde, ar tan boyut sayısıyla düşen performans sorunu, yeterli ve etkili sorgulama için sorgu arayüzleri ve içerik özelliklerinin sınıflandırılması gibi şekil içerikli veri tabanlarının sorunları araştırılmıştır. Özellikle, şekillerinin özelliklerinin ifadelendirilmesi, içeriğe dayalı şekil sorgulanması ve etkili arama için çok boyutlu indeksleme yapıları araştırılmıştır, içeriğe dayalı sorgulama için farklı bir bakış açısı önerilmiş ve İnternetten ulaşılabilinen İŞA (imzaya dayalı Şekil filtrelenmesi ve Araması/Signature based image filtering and search) adlı prototip şekil arama mekanizması önerilen çözümlerin bir kışımı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. İŞA'da şekil imzaları, temel şekil özellikleri (renk, biçim, ve dokum) kullanılarak hesaplanır. Bu imzalar sadece şekil içeriğini bir bütün olarak değil alt nesneler ve onların şekil içindeki konumlarını da tanımlar, imzalar, TV-ağacı diye bilinen çok boyutlu bir indeksleme yapısı kullanılarak arama uzayının filtrelenmesi ve taranması için kullanılır. İŞA şekillerin temel özelliklerinin sorgulanmasını sağlar ve istenen görüntüsel bilgilere erişimi hızlandırmaya yardım etmek için eşlenen özellikleri kullanıcıya geri bildirir. İŞA'nın kullanıcı arayüzü kullanılarak yapılan içeriğe dayalı arama yeteneği, şekil özelliklerinin tek başlarına kesinlikle belirtmelerinin imkansız olduğu kriterlere göre de aranmasını sağlamak için ek olarak anahtar kelime tabanlı sorgulama desteği ile artırılmıştır. Anahtar kelimeler. Şekil Veri Tabanları, içeriğe dayalı sorgulama, çok boyutlu indeksleme, şekil imzalan, Bilgi Erişimi.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT IMAGE SEARCHING WITH SIGNATURE FILTERING AND MULTIDIMENSIONAL INDEXING Çağlar Günyaktı M.S. in Computer Engineering and Information Science Supervisor: Prof. Dr. M.Erol ARKUN July, 1997 The content of multimedia information is conducive to variable and subjec tive interpretation which makes indexing and content-based searching a difficult task. This thesis addresses such image database issues as performance degrada tion problem in indexing with the increase in the number of dimensions, query interfaces for efficient and effective querying and content-based feature cate gorization. In particular, image feature representation, content-based image retrieval and multi-dimensional indexing for efficient searching are surveyed. A different approach for content-based querying is proposed and a prototype of an image search engine, called SIS (Signature based Image Filtering and Search), that is accessible via Internet, is implemented using the subset of the proposed solutions. In SIS, image signatures are calculated using basic image features (color, shape and texture). These signatures describe not only the im age content as a whole, but also the subobjects and their orientations residing in the image. Signatures are used for filtering the search space, by employing a multidimensional indexing structure known as TV-tree. SIS utilizes basic image feature queries and reports back the matching features to help acceler ate the navigation towards the required visual information. A content-based search via SIS's user interface is additionally augmented with keyword-based queries to facilitate searching by criteria which are impossible to specify by image features alone.