Endüksiyon pişirme sistemleri için yeni bir güç tabanlı kontrol yönteminin uygulanması
Application of a new power-based control method for induction cooking systems
- Tez No: 650394
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALI MAMIZADEH, PROF. DR. NACİ GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Endüksiyon ısıtma ve pişirme, Maksimum güç aktarım yöntemi, Frekans izlemeyle maksimum güç transfer (MPTFT) algoritması, FPGA, ANSYS/Maxwell 3D, Induction heating and cooking, Maximum power transfer method, Maximum power transfer (MPTFT) algorithm with frequency tracking, FPGA, ANSYS/Maxwell 3D
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Endüksiyon ısıtma sistemlerinde kullanılan rezonans evirgeçlerde maksimum güç aktarımı, anahtarlama frekansı rezonans frekansına eşit olduğu zaman gerçekleşir. Endüksiyon ocaklarının tencere türüne ve konumuna göre ortaya çıkan empedansın sürekli değişmesi ve buna bağlı olarak güç aktarım problemi ciddi bir sorun oluşturmaktadır. Bu çalışmada endüksiyon ısıtma sistemlerinde maksimum güç iletmek amacıyla Frekans İzlemeyle Maksimum Güç Transfer (MPTFT) algoritması geliştirilmiş, değişen empedans koşullarında rezonans frekansına çok yakın bir frekansta anahtarlama yapılması garantilenmiştir. Kontrol algoritmalarına tam uyumluluğundan dolayı, tez çalışmasında tam köprü seri rezonans evirgeç topolojisi tercih edilmiştir. Çıkış güç kontrolünün yapılması amacıyla evirgeç girişinde DA/DA Düşüren (Buck) dönüştürücü devresi tercih edilmiş, anahtarlama elemanının doluluk oranının kontrolünde ise Oransal-Integral (PI) kontrolcü kullanılmış ve böylece DA-Bara gerilim kontrolü yapılmıştır. Tasarlanan sistemin benzetim analizleri; Matlab/Simulink ve ANSYS/Maxwell 3D SEA ortamında modellenerek benzetimi gerçekleştirilmiştir. Deneysel uygulamada hızlı işlem yapabilme yeteneğinden dolayı FPGA kontrol kartı kullanılmış ve 1 kW' lık bir sistem tasarlanmış olup benzetim sonuçları ve iki farklı tencere için uygulama sonuçları karşılaştırılmıştır. Yapılan karşılaştırmalar sonucunda deneysel uygulama sonuçlarının Matlab/Simulink ve ANSYS/Maxwell 3D benzetim sonuçlarıyla uyumlu olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In resonance inverters used in induction heating systems, maximum power transfer occurs when the switching frequency is equal to the resonant frequency. The impedance of the induction cookers constantly changing according to the type and position of the pots and the power transfer problem accordingly constitute a serious problem. In this study, the Frequency Tracking Maximum Power Transfer (MPTFT) algorithm was developed in order to transmit maximum power in induction heating systems, and switching at a frequency very close to the resonant frequency was ensured under varying impedance conditions. Due to its full compatibility with control algorithms, full bridge series resonance inverter topology was preferred in the thesis. In order to control the output power, a DC/DC Buck converter circuit has been preferred at the inverter input, and a Proportional-Integral (PI) controller has been used to control the duty cycle of the switching element and thus the DC-Bus voltage control has been performed. Simulation analysis of the designed system; Matlab/Simulink and ANSYS/Maxwell 3D FEM were modeled environment and simulated. In the experimental application, FPGA control card was used due to its fast operation capability and a 1 kW system was designed and the simulation results and the application results for two different pots were compared. As a result of the comparisons, it was observed that the experimental application results were compatible with the Matlab/Simulink and ANSYS/Maxwell 3D simulation results.