Mikrovasküler dekompresyon cerrahisi yapılan hastalarda ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası manyetik rezonans görüntüleme bulgularının klinik ile korelasyonu
Correlation between magnetic resonance imaging findings and patient clinics before and after microvascular decompression surgery
  1. Tez No: 650395
  2. Yazar: NASIF ORTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LÜTFİ ŞİNASİ POSTALCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrovasküler Dekompresyon, Trigeminal Nevralji, Hemifasiyal Spazm, Manyetik Rezonans Görüntüleme, Microvascular Decompression, Trigeminal Neuralgia, Hemifacial Spasm, Magnetic Resonance Imaging
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin-Sinir ve Omurilik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Trigeminal nevralji (TN) veya Hemifasiyal spazm (HFS) sebebiyle mikrovasküler dekompresyon (MVD) cerrahisi yapılan hastaların cerrahi öncesi ve sonrası manyetik rezonans görüntüleme (MRG) bulgularının karşılaştırılması ve bu bulguların hastaların klinik durumları ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda, Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği'nde 1 Ocak 2016 ve 31 Aralık 2019 tarihleri arasında trigeminal nevralji veya hemifasiyal spazm tanısı ile mikrovasküler dekompresyon cerrahisi yapılmış tüm olgular taranmıştır. Hastaların servis ve poliklinik kayıtları ve cerrahi sonrasında takipleri sırasında temin edilen MRG'leri geriye dönük olarak hastanenin otomasyon sistemi taranıp, ince kesit 'steady state' MRG sekansları mevcut olan 28 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmamıza katılan tüm hastalara ait klinik verilere ise poliklinik takiplerinde mevcut ağrı durumları ve ek şikayetleri hakkında görüşülerek ulaşılmıştır. Trigeminal nevralji hastalarının klinik ölçeklendirilmesinde BNI ağrı yoğunluk skalası, Hemifasiyal spazm hastalarının klinik ölçeklendirilmesinde ise HSGS kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamıza katılan 28 hastanın 23'ü trigeminal nevralji 5'i hemifasiyal spazm hastasıdır. 28 hastanın 22'sinin şikayetleri tamamen geçmiş 4 hasta cerrahiden kısmi fayda görmüş, 2 hastanın ise şikayetleri cerrahi sonrası devam etmiştir. 28 hastanın 17'sinde cerrahi öncesi MRG bulgularında damar sinir basısı saptanmış 11 hastanın MRG bulgularında damar sinir basısı saptanmamıştır. Cerrahi öncesi damar sinir basısı (DSB) saptanmış 17 hastanın 16'sının şikayetleri tamamen düzelmiştir. Damar sinir basısı görülmeyen 11 hastanın 6'sının şikâyeti tamamen düzelmiş 5'i ise ya kısmi fayda görmüş ya da cerrahiden fayda görmemiştir. Bu iki grup arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıdır. Sonuçlar: MVD cerrahisi öncesi MRG bulgularında damar sinir basısı görülen grup cerrahiden belirgin oranda daha fazla fayda görmektedir. Hastalığın yaygın kabul görmüş etiyolojisi düşünüldüğünde bu şaşırtıcı değildir. Cerrahi öncesi damar sinir basısı saptanmayan hastaların cerrahiden yararlanma oranının daha düşük olması ise hastalığın etiyolojisinde birden fazla faktörün rol alabileceğini akla getirmektedir. Patofizyolojinin ve etiyolojik faktörlerin aydınlatılması için daha fazla çalışmaya yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: It was aimed to compare the pre- and postoperative magnetic resonance imaging (MRI) findings of patients who underwent microvascular decompression (MVD) surgery for trigeminal neuralgia (TN) or hemifacial spasm (HFS) and to compare these findings with the clinical conditions of the patients. Materials and Methods: In our study, all cases who underwent microvascular decompression surgery with the diagnosis of trigeminal neuralgia or hemifacial spasm between January 1, 2016 and December 31, 2019 at İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Training and Research Hospital neurosurgery department were screened. 28 patients with thin section 'steady state' MRI sequences were included in the study by retrospectively scanning the automation system of the hospital and the MRIs obtained during the service and outpatient clinic records and post-surgery follow-up of the patients. Clinical data of all patients included in our study were obtained by discussing their current pain conditions and additional complaints during outpatient clinic follow-ups. BNI pain intensity scale was used for clinical scaling of trigeminal neuralgia patients and HSGS was used for clinical scaling of hemifacial spasm patients. Results: 28 patients participated in our study. 23 were trigeminal neuralgia and 5 were hemifacial spasm. Complaints of 22 of 28 patients completely treated, 4 patients partially benefited from surgery, and complaints of 2 patients continued after surgery. In 17 of 28 patients, neurovascular conflict was detected by MRI before surgery, and neurovascular conflict was not detected by MRI in 11 patients. Complaints of 16 of 17 patients who were found to have vascular nerve compression before surgery were completely resolved. 11 patients who did not have vascular nerve compression, complaints of 6 of them were completely improved, and 5 of them either partially benefited or did not benefit from surgery. The difference between these two groups is statistically significant. Conclusions: The group with neurovascular conflict on MRI findings before MVD surgery significantly benefits from surgery. This is not surprising given the widely accepted etiology of the disease. The lower rate of benefiting from surgery in patients without vascular nerve compression before surgery suggests that more than one factor may play a role in the etiology of the disease. More studies are needed to elucidate the pathophysiology and etiological factors.