Effect of cold joint on compressive and tensile strength of concrete
Soğuk derzin betonun basınç ve çekme dayanımına etkisi
  1. Tez No: 650429
  2. Yazar: QURAISH QUSAY ALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BARIŞ ERDİL, DR. TAHA MOHAMMED JASSAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Soğuk Derz, Beton Derzi, Basınç Dayanımı, Çekme Dayanımı, Angle of Concrete Joint, Cold Joint, Compressive Strength, Tensile Strength
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışma betonlarda soğuk derz probleminin çekme ve basınç dayanımlarına olan etkisi anlamayı amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında seri deneyler tasarlanmıştır. Dört faklı beton dayanımı (10, 20, 25, 30 MPa) seçilmiştir. Bu beton dayanımları çok düşük dayanım, 2007 Deprem Yönetmeliği'nde belirtilen minimum dayanım, 2018 Deprem Yönetmeliği'nde belirtilen minimum dayanımı ve nispeten yüksek dayanımı temsil etmektedir. Beton dayanımlarına ilave olarak soğuk derz açısı da incelenecek diğer parametredir. Soğuk derz açısının sıfır derece olması durumunda soğuk derz tamamen basınç altında olacağı için control numunesi olarak da değerlendirilebilir. İlave olarak soğuk derzler 20, 45, 65 ve 90 derece olacak şekilde planlanarak açıların çekme ve basınç dayanımına etkisi araştırılmıştır. Deney sonuçlarından 20, 25 ve 30 MPa numunelerde sıfır derecenin soğuk derz olmayan control numuneleri ile benzer dayanımlara sahip olduğu görülmüştür. 90 derece soğuk derz olması durmunda basınç dayanımı sıfır dereceden bir miktar düşük çıkmıştır. 20 ve 45 derece soğuk derz olması durumunda basınç dayanımında bir miktar düşüş görülmüş ise de sonuçların 0 ve 90 derece ile benzerlik gösterdiği gözlenmiştir. Basınç dayanımı noktasında en kötü davranış 65 derece soğuk derz olması durumunda gözlenmiştir. 10 MPa dayanıma sahip numuneler çok düşük dayanıma sahip olduklarından soğuk derz farkı çok hissedilmemiştir. Çekme dayanımı hususunda ise 20, 25 ve 30 MPa'lık numunelerde 0, 20, 45 ve 65 derece soğuk derzin etkisi pek görülmemişken 90 derce soğuk derz olması durumunda en düşük dayanım elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to understand the effect of tensile and compressive stress on concrete with cold joint problem. A series of tests were designed in the context of this study. 4 different concrete grades (10, 20, 25, 30MPa) were selected and concrete grades demonstrate the very low grade, low grade, minimum grade according to Turkish Earthquake Code 2007 (TEC2007), minimum grade according to Turkish Earthquake Code 2018 (TEC2018) and normal grade concrete. In addition to the concrete grades, cold joint angle is also a parameter to be investigated. Zero angle will be the control angle since in this case the cold joint will be under fully compression. Besides, 20,45,65 and 90 degrees will be studies to understand the effect of cold joint angle on tensile and compressive strength capacity of the concrete. The results showed that samples with a resistance of 20, 25 and 30 MPa that have a cold joint with a zero angle have results close to the standard samples. Samples that have a cold joint at an angle of 90 with the same resistance had high results but less than the angle of zero. Samples with a cold joint at angle of 20 and 45 were ranked third in terms of resistance after samples that had a cold joint with angle of 0 and 90 and had similar behavior and close results. While samples with cold joint 65 were very weak. As for samples that have compressive strength 10, there is no effect of cold joint due to weakness of concrete. As for the effect of cold joint on tensile strength of samples with resistance 20o, 25o and 30o, samples at angle of 0o, 20o, 45o and 65o gave close results, however samples at angle of 90o gave the lowest resistance.