Yataklı sağlık tesislerinde acil servis hizmetlerinin uygulama usul ve esasları hakkında tebliğ ile ilgili trakya üniversitesi tıp fakültesindeki araştırma görevlisi doktorların bilgi düzeyinin araştırılması
Research on the level of knowledge of research assistant physicans at trakya university health and research center regarding the 'communique on the application procedures and principles of emergency services in inpatient health facilities'
- Tez No: 650449
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER SALT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Asistan doktor, Tebliğ, Acil Servis, Assistant doctor, Comminuque, Emergency service
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
“Yataklı Sağlık Tesislerinde Acil Servis Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ”i 16/10/2009 tarihli ve 27378 sayılı resmi gazetede yayımlanmış 20/02/2018 tarihli 30338 sayılı Resmî Gazete'de tebliğiyle de içeriğinde değişiklik yapılmıştır. Tebliğin amacı; yataklı sağlık tesislerinde sunulan acil servis hizmetinin günümüze uygun çağdaş bir şekilde ihtiyaç ve beklentilerine uygun olmasının sağlanması, acil servislerin personel ve hizmet kıstasları, fiziki şartları, ulaşım, her türlü malzeme ve tıbbi teknolojik imkânları bakımından asgari standartlarını belirlemek, 112 Acil Sağlık Hizmetleriyle etkili bir koordinasyon sağlamak, acil servisleri yataklı sağlık tesisinin statüsü, hizmetin yoğunluğu ve hizmet verdiği bölge ihtiyaçlarına göre derecelendirip yapılandırılmalarını sağlamak, hasta triyajı ve renk kodu sisteminin uygulama esaslarını göstermek, bu birimlerde yürütülecek nöbet hizmetlerine ilişkin uygulama usul ve esaslarını belirlemektir. Çalışmamız Trakya Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde eğitim gören 306 araştırma görevlisi doktorlarına 20.08.2020-20.10.2020 tarihleri arasında“Yataklı Sağlık Tesislerinde Acil Servis Hizmetlerinin Uygulama Usul Ve Esasları Hakkında Tebliği'nden ve sosyodemografik sorular ile oluşturulmuş anket kullanılarak yüz yüze anket yöntemi ile yapılmış olup araştırma görevlisi doktorların bilgi düzeylerini ölçmek amaçlandı. Araştırmaya katılan araştırma görevlisi doktorların %55,6'sı erkek olup yaş ortalaması 28,77±3,50 idi. Asistan hekimlerin meslekteki süreleri ortalama 3,91±3,09 yıl, asistanlıktaki süreleri ortalama 22,52±16,29 ay olarak tespit edildi. Asistan hekimlerin branş dağılımları incelendiğinde; en çok 70 kişi (%22,9) ile aile hekimliği, 46 kişi (%15,0) ile dahiliye, 40 kişi (%13,1) acil, 27 kişi (%8,8) anestezi ve re animasyon, 26 kişi (%8,5) pediatri branşında hekim olduğu tespit edildi. Asistan hekimlerin 244'ünün (%79,7) dahili, 54'ünün (%17,6) cerrahi, 8'inin (%2,6) temel tıp branşında görev yaptığı saptandı. Yataklı sağlık tesislerinde acil servis hizmetlerinin uygulama usul ve esasları hakkında tebliğ”ile ilgili 2018 yılında resmi gazetede yayınlanan tebliği okudunuz mu ya da bununla ilgili bir bilginiz var mı? sorusunu sorduğumuzda bu soruya verdikleri yanıt %90,2'sinin hayır, %9,8'inin evet idi. İl Acil Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Komisyonu (ASKOM) ve bu komisyonun işlevi hakkında bir bilginiz var mı?' sorusunu sorduğumuzda verdikleri yanıt incelendiğinde hekimlerin %51'i hayır, %49'u evet yanıtını verdi. Asistan hekimlere sorulan sorulara verilen cevaplar bütün olarak incelendiğinde asistan hekimlerin acil branşında olmaları ile bilgi düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmış olup acil branşındaki hekimlerin diğer hekimlere göre bilgi düzeyinin daha yüksek olduğu tespit edildi. Sonuç olarak Tebliğde bulunan ve her branşın gerçek anlamda okuması ve özümsemesi gerekli olan bu bilgiler acil servis nöbetlerinde diğer branşlarda yer alan konsültan hekimler ile yaşanan sorunların aslında tam anlamıyla son bulmasına neden olabileceğini düşünmekteyiz. Her branşın yapması gerekli olan şeyleri bilmesinin ve acil serviste yer alan hastalarına buna göre davranmasının sonucunda aslında hastaların sağlıklarının iyileşmesine faydalı olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
RESEARCH ON THE LEVEL OF KNOWLEDGE OF RESEARCH ASSISTANT PHYSICANS AT TRAKYA UNIVERSITY HEALTH AND RESEARCH CENTER REGARDING THE“COMMUNIQUE ON THE APPLICATION PROCEDURES AND PRİNCIPLES OF EMERGENCY SERVİCES IN INPATIENT HEALTH FACILITIES”The Communique about Practice Procedures and Guidelines of Emergency Service in Inpatient Healthcare Facilities was published in the official newspaper with the date of 16/10/2009 and with the number of 27378 and alterations of this notification were published in the official newspaper with the date of 20/02/2018 and with the number of 30338 .This notification aims to provide contemporary emergency services which meets the needs and expectations of the patients,to determine minimum standards of emergency services in terms of personnel,service criteria, physical conditions, medical materials and technological capacity, to provide an effective coordination with 112 Emergency Healthcare Services, to configurate these inpatient healthcare facilities by classifying them according to their status, service intensity and and requirements of location, to demonstrate guidelines of patient triage and color code system and to determine practice procedures and guidelines of turn of duty services. Our study was conducted on 306 research assistant doctors who study in Trakya University Health Practises and Research Center between the dates of 20.08.2020-20.10.2020 by using a survey consists of questions about the“Notification about Practice Procedures and Guidelines of Emergency Service in Inpatient Healthcare Facilities”and sociodemographic questions with face-to-face interview method and it was aimed to measure the knowledge levels of research assistant doctors. %55,6 of the assistant doctors who participated in the study were male and mean age was 28,77±3,50. Average time of profession of assistant doctors was 3,91±3,09 years, average duration of assistance was detected as 22,52±16,29 months.When branch distribution of assistant doctors was evaluated, the most frequent was family medicine with 70 people(%22,9) , 46 people(%15,0) in internal medicine, 40 people in (%13,1) emergency,27 people (%8,8) in anesthesia and reanimation, 26 people(%8,5) in pediatrics . 244 of the assistant doctors (%79,7) worked in internal medicine, 54' (%17,6) in surgery, 8 of them (%2,6) in basic medicine. When the question of“ Have you ever read or heard about the notification about Practice Procedures and Guidelines of Emergency Service in Inpatient Healthcare Facilities which published in the official newspaperin 2018?”was asked %90,2 of the answers were no, %9,8 were yes. When the question of“ Do you know anything about District Commission of Emergency Healthcare Services (ASKOM) and about the functions of this commission?”was asked, %51 of the assistant doctors said no,%49'u said yes. When the answers of the questions which asked to the assistant doctors were evaluated as a whole, a statistically significant correlation between the knowledge levels of assistant doctors and being in Emergency department was found and knowledge levels of assistant doctors who work in Emergency department were detected to be higher. In conclusion, we consider that these informations which take place in this notification, if they are genuinely understood and absorbed, may completely eliminate the conflicts between emergency service doctors and consultant doctors of other branches.We have the opinion that if any doctor in any department knows what is necessary to be done and behaves accordingly to their patients, it would be beneficial to improve the health of all patients.