Farelerde pralletrinin toksikokinetiği
Toxicokinetic of prallethrin in mice
- Tez No: 650555
 - Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN ERASLAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
 - Anahtar Kelimeler: Pralletrin, toksikokinetik, periton içi, ağız, fare, Prallethrin, toxicokinetic, intraperitoneal, oral, mice
 - Yıl: 2020
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Erciyes Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 74
Özet
Çalışma kapsamında periton içi ve ağızdan 2 mg/kg.ca dozunda Balb C ırkı farelere uygulanan pralletrinin toksikokinetiği araştırıldı. Toplam 42 adet 35-40 gram ağırlığında 2-3 aylık dişi hayvan kullanıldı. İki grup oluşturuldu ve her grupta 21 adet hayvan bulunduruldu. Birinci gruptaki her fareye tek sefer 2 mg/kg.ca dozunda pralletrin dimetil sülfoksitte periton içi verildi. İkinci gruptaki her fareye yine tek sefer 2 mg/kg.ca dozunda pralletrin dimetil sülfoksitte sondayla ağızdan uygulandı. Pralletrin verildikten sonra farelerden kalp içi 0,083, 0,25, 0,5, 0,75, 1, 2, 4, 6, 8, 12, 18, 24, 36 ve 72. saatlerde heparinli tüplere kan alındı. Plazma pralletrin düzeyleri gaz kromatografide mikro elektron yakalama dedektörü kullanılarak ölçüldü. Ağızdan uygulamanın ardından plazma pralletrin doruk yoğunluğu (Ydoruk), doruk değere ulaşma süresi (tdoruk), yarılanma ömrü (t1/2β), ortalama kalış süresi (MRT), eğrinin altında kalan alan (EAA0→∞) ve biyoyararlanım (F) değerleri sırasıyla 3,66±0,78 ng/ml, 0,60±0,05 saat, 10,20±1,24 saat, 11,72±1,51 saat, 15,19±4,43 ng/saat.ml ve % 39,86 oldu. Periton içi verilme durumunda t1/2β, MRT ve EAA0→∞ değerleri ise sırasıyla, 7,46±0,54 saat, 8,05±0,64 saat ve 38,10±5,80 ng/saat.ml hesaplandı. Elde edilen veriler pralletrinin ağızdan biyoyararlanımın düşük düzeyde olduğunu gösterdi. Pestisitin yarılanma ömrü ve vücutta kalış süresi ise her iki yolla verilme durumunda da kısa değildi. Elde edilen sonuçlar, pralletrine yüksek dozdaki maruziyetin zehirleme açısından risk oluşturabileceğini ifade etmektedir.
Özet (Çeviri)
In the study, the toxicokinetics of pralletrin applied to Balb C mice at the dose of 2 mg/kg.bw intraperitoneally and orally were investigated. A total of 42, 35-40 grams of 2-3 month old female animals were used. Two groups were assigned and 21 animals were kept in each group. Each mouse in the first group was given intraperitoneally at a dose of 2.0 mg/kg.bw prallethrin in dimethyl sulfoxide. Each mouse in the second group was administered orally at a single dose of 2.0 mg/kg.bw prallethrin in dimethyl sulfoxide. After intravenously and orally administration of prallethrin, intracardiac blood was drawn into heparinized tubes at 0.083, 0.25, 0.5, 0.75, 1, 2, 4, 6, 8, 12, 18, 24, 36 and 72th hours. Plasma prallethrin concentrations were measured on gas chromatography using a micro electron capture detector. Plasma prallethrin maximum concentration (Cmax), maximum concentration time to reach (tmax), half-life (t1/2β), mean residence time (MRT), area under the curve (AUC0→∞) and bioavailability (F) values after oral administration, 3.66±0.78 ng/ml, 0.60±0.05 hours, 10.20±1.24 hours, 11.72±1.51 hours, 15.19±4.43 ng/hour.ml and 39.86 %, respectively. Following intraperitoneal administration, t1/2β, MRT and AUC0→∞ values were calculated as 7.46±0.54 hours, 8.05±0.64 hours and 38.10±5.80 ng/hour.ml, respectively. The data obtained indicate that the oral bioavailability of the prallethrin is low. The half-life and mean residence time of this pesticide in the body is not short in case of administration for both routes. The results obtained indicate that prallethrin may pose a risk of poisoning at high dose exposure.