Farelerde ağrı oluşumunda Nitrik Oksid'in rolü
The Role of Nitric Oxide in the production of nociceptive at mice
  1. Tez No: 79954
  2. Yazar: NERGİS CAN KARABAYIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. NEJAT GACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Nosiseptif, Nitrik oksid, 7 Nitro indazol, Agmatin, Writhing test, Hot plate test, Fare. iv, Nociceptive, Nitric Oxide, 7-Nitro indazole, Agmatin, Writhing test, Hot plate test, Mouse
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
ÖZET Farelerde Ağrı oluşumunda Nitrik Oksid'in Rolü Santral sinir sisteminde yeni bir haberci molekül olarak gösterilen nitrik oksid fizyolojik ve patolojik olaylarda önemli roller oynamaktadır. NO'in biyolojik rolünün araştırıldığı çalışmalarda çoğunlukla, NO serbestleyen ya da NOS enzim aktivitesini baskılayan maddeler kullanılmaktadır.“Ağrıda Nitrik Oksid'in rolünün araştırılması”amacıyla, bu çalışmada NOS enzim inhibitörü olan 7-Nitro indazol ve Agmatin kullanılmıştır. 7 NI ve Agmatinin farelerde ağrı üzerine olan etkisi, Writhing ve Hot-plate testleri kullanılarak araştırılmıştır. Farelere 20-60 mg/kg doz aralığında i.p. yoldan.7-NI ve Agmatin uygulandığında, 7-NI'ün antinosiseptif etki gösterdiği gözlemlenirken Agmatin' in böyle bir etkisine rastlanmamıştır. 7 Nl'ün antinosiseptif etki mekanizması, NOS enzimini inhibe etmesine bağlı olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Role of Nitric Oxide in the Production of Nociceptive at Mice Nitric Oxide (NO), indicated as a new messenger molecule in the central nervous system (CNS) plays an important role in physiological and pathological phenomena. In researches where the biological role of NO is investigated, agents that NO released or NOS enzyme inhibitors are generally used. In this study 7-Nitro indazole which is one of the NOS inhibitor has been used for the purpose of investigating the role of Nitric Oxide in nociceptive. The antinociceptive effect of 7-Nitro indazole on mouse has been investigated through Writhing and Hot-plate test. Following the administration of 20-60 mg/kg doses of 7-NI i.p. to mouse it has been determined that doses dependant 7-NI displayed antinociceptive effect. The mechanism of 7 NI induced antinociceptive action seems to be related to its inhibitory effect on endogenous NO production.