Bina bilgi modellemesi yoluyla dış duvar enerji performans değerlendirmesi: Erzincan'da bir konut örneği
Exterior wall energy performance evaluation through building information modeling: A housing example in Erzincan
  1. Tez No: 650655
  2. Yazar: MERYEM ŞEYMA AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARZU GÜNCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Mimarlık, İnşaat Mühendisliği, Energy, Architecture, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: BIM, Duvar, Enerji etkinliği, Enerji performans analizi, Revit, BIM, Energy efficiency, Energy performance analysis, Revit, Wall
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Sanayi devrimi ile başlayan ve 20 yy' da gelişerek büyümeye devam eden teknolojik ilerlemeler nedeniyle enerjiye duyulan ihtiyaç günden güne artmaya devam etmektedir. Enerji ihtiyacını karşılamak adına tüketilen birincil-tükenebilir enerji kaynaklarının rezervi de hızla tükenmektedir. Türkiye'de enerji kaybının büyük bir çoğunluğu, binaların yapımı, işletim süreci, iç konfor şartlarının optimum seviyeye getirilmesi için tüketilen ısıtma, soğutma, havalandırma ve aydınlatma gibi sistemlerde kullanılmaktadır. Enerji probleminin çözümü için bina sektörü önemli bir rol üstlenmektedir. Bina Bilgi Modellemesi-BIM araçları, enerji etkinliği bakımdan birçok tasarım alternatifinin değerlendirilmesini, maliyet ve zamanın geleneksel metotlara göre etkin kullanılmasını sağlamaktadır. BIM programları, tasarımın sonunda değil tasarımın en erken safhasından itibaren projenin her aşamasına dâhil edilmelidir. Bu tez çalışmasında, bina kabuğunda yer alan ve yapılan literatür araştırmaları sonucunda yapı kabuğunda en fazla enerji tüketimine sebebiyet verdiği anlaşılan tasarım parametresi olan duvar parametresi alternatifleri oluşturulmuştur. Soğuk iklim bölgesinde bulunan Erzincan ilindeki bir konut projesinde duvar senaryoları Autodesk Revit 2021 kullanılarak oluşturulmuş, oluşturulurken ana strüktür malzemesi, katmanlaşma ve yalıtım malzemesi değişkenleri kullanılmıştır. Enerji performans analizleri ise Revit' in eklentisi olan Green Building Studio' da yapılmıştır. Oluşturulan alternatif duvar senaryoları yıllık ısıtma yükü, yıllık enerji tüketimi, yıllık ısıtma yükü maliyeti ve yıllık karbon emisyonu göstergelerine göre değerlendirilmiştir. Duvar parametresindeki değişkenler dikkate alınarak en iyi ve en kötü enerji performansına sahip duvar senaryoları belirlenmiş ve analiz sonuçları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The need for energy continues to increase day by day due to the technological advances that started with the industrial revolution and continued to grow and develop in the 20th century. The reserves of primary-exhaustible energy resources consumed to meet energy needs are also rapidly depleted. In Turkey, a vast majority of energy loss; It is used in systems such as the construction of buildings, operating processes, cooling, heating, ventilation and lighting, which are consumed to optimize interior comfort conditions. Energy recovery in the building sector plays an important role in solving the energy problem. Building Information Modeling-BIM tools enable the evaluation of many design alternatives in terms of energy efficiency, and the effective use of cost and time according to traditional methods. BIM programs should be included at every stage of the project from the earliest stage of the design, not at the end of the design. In this thesis study, wall parameter alternatives, which are the design parameters found in the building envelope and understood to cause the highest energy consumption in the building envelope as a result of the literature research, were created. Wall scenarios were created using Autodesk Revit 2021 in a residential project in Erzincan province, located in a cold climate zone, and the variables of main structure material, stratification and insulation material were used while creating. Energy performance analyzes were made in Green Building Studio, which is an extension of Revit. The alternative wall scenarios created have been evaluated according to annual heating load, annual energy consumption, annual heating load cost and annual carbon emission indicators. The wall scenarios with the best and the worst energy performance were determined by considering the variables in the wall parameter, and the analysis results were evaluated.