Self destruction of modern subject through radicalism
Öznenin radikalizm yoluyla kendini imhası
- Tez No: 650691
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERDA KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Modernite, Öznellik, Radikalizm, Kendi Kendini İmha Etme, Modernity, Subjectivity, Radicalism, Self-Destruction
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Toplumsal Düşünce Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu çalışmada 17. Yüzyılda Rene Descartes ile başlayan modern özne tartışmasında öznenin 21. Yüzyılda radikalizm aracılığıyla kendi kendini imhası tartışılacaktır. Bu sorun her ne kadar siyasetin konusu olsa da felsefenin tartışma alanı olan modernlik ve öznellik bağlamında da değerlendirilebilir. Bu nedenle bu sorunu felsefi, ekonomik ve toplumsal bağlamda inceleyeceğim. Modern dünyada bir birinden bağımsız atomlar halinde yaşayan insanlar, toplumsallaşmak için radikalizme başvurabilmektedirler. Bu radikalizm içinde insanlar, Hıristiyanlığın komünyon ayinlerinde olduğu gibi bir füzyon içinde varlıklarını eritirler. Bu anlamda iki temel yönelim görülmektedir. Birinci yönelim Neo-Nazi ya da Ku Klux Klan gibi tarihsel olarak suçlu bulunup cezalandırılmış ırkçı örgütlere katılım ve onlar adına radikal eylemlerde bulunarak kendi varlığını yok etmek şeklinde görülmektedir. İkinci yönelim ise Hıristiyanlık ve Batı karşıtı olan radikal cihadçı İslami gruplarda görülmektedir. Bu gruplara sadece Batı ve Hıristiyanlık karşıtı Müslümanlar değil aynı zamanda modern dünyada modern değerlerle yaşayan insanlar da katılmaktadır. Modern özne bu anlamda tarihsel bir dönüşüm yaşamaktadır. Toplumsallaşmak için radikal seçimlerde bulunmaktadır. Bu doğrultuda katıldığı radikal gruplar içinde militanlaşmaktadır. Bu gruplar adına silahlı eylemlerde bulunarak ya da intihar bombacısı olarak kendi kendini yok edebilmektedir.Modern özne kendi varlığından vazgeçip daha büyük bir tözün parçası olma amacıyla bu gruplara katılmaktadır. Bu amacını gerçekleştirmek için İslami radikalizmin şahadet fikrine de başvurmaktadır. Bu durum, modern öznenin radikalizm yoluyla kendi kendinin imhası ile sonuçlanmaktadır. Bu sorun modern özne, tekillik ve soruna dair ilk tepkiler ışında incelenecektir.
Özet (Çeviri)
My purpose is to discuss the self destruction of modern subject which started with Rene Descartes in 17th century. Even if this problem was generally studied by politics or politic philosophy, I tend to study it within the Tradition of Modern Subject with its philosophical, social and economical dimensions. The individuals live like atoms that are isolated from one another and have difficulties in socializing, so they may make radical choices. They destruct themselves and fuse their existence in this radicalism like in the Christian communion. Today there are two types of radical tendency. The first tendency is seen in the form of the racist organizations like Neo-Nazi or Ku Klux Klan that are found guilty and punished. The seconde tendency is seen in radical cihadist Islamic organizations. Even if the main participants of these groups are Muslims who are radically opposed to the West and Christianity, there are also some participants who lived in modern world with modern values. In this sense modern subject is experiencing a historical and radical change. It makes radical choices with different motivations like socializing, being recognized and experiencing a state of sublation. They join to radical Islamic groups, become their militants and make acts of violence. Morevoer they kill themselves by becoming sucide bombers. Modern subject joins these groups in order to become a part of higher substance. Then it prefers the martyr act of the radical Islam to accomplish his purpose and kill itself. This results with the self destruction of modern subject through radicalism. I intend to study this question in the context of modern subject, singularity and the first impressions about the issue.