Türkiye'de kadın istihdamının sektörel ve bölgesel analizi
Sectoral and regional analysis of women's employment in Turkey
- Tez No: 650707
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR HAYALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kadın İşgücü, Kadın İstihdamı, Cinsiyet Ayrımcılığı, Female Labor Force, Women's employment, Gender Discrimination
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bir ülkenin en önemli gelişmişlik göstergeleri arasında kadın istihdamı ve işgücü verileri yer almaktadır. Gelişmiş ülkelerde kadınların işgücüne katılım oranları yüksek olurken, az gelişmiş ülkelerde ve gelişmekte olan ülkelerde bu oran daha düşük düzeylerdedir. Kadınlar geçmişten günümüze sürekli çalışma hayatında yer almışlardır. Ancak gerçek anlamda ücret karşılığında işgücü piyasasında yer almaları ilk kez Sanayi Devrimi ile gerçekleşmiştir. Küreselleşmeyle birlikte ekonomik gelişmelerde değişiklik yaşanması kadınların işgücü piyasasında daha fazla yer alması beklentisini oluşturmuştur. Ancak toplumun değersel yargıları, annelik ve ev hanımlığı rolü, eğitim düzeyindeki düşük oranlar, toplumsal cinsiyet eşitliği gibi birçok sorunla karşı karşıya kalan kadınlar ağırlıklı olarak enformel sektörlerde yer almışlardır ve beklentinin aksine bir durum gerçekleşmiştir. Kadın istihdamının Türkiye'deki durumunu belirlemek üzere yapılan bu çalışmada, kadın istihdamı öncelikli olarak tarihsel çerçevede incelenmiştir. Daha sonra Türkiye'deki on iki bölgede sektörel kadın istihdamına yer verilmiştir. Bölgesel erkek istihdamına karşılık kadın istihdamının hangi düzeyde olduğu incelenmiştir. Son olarak ise kadınların işgücü piyasasında yer almalarını etkileyen faktörlere, cinsiyete dayalı ayrımcılığa ve kadın istihdamını artırmaya yönelik düzenleme ve projelere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Women's employment and labor force data are among the most important development indicators of a country. While female labor force participation rates are high in developed countries, this rate is lower in less developed countries and developing countries. Women have always been in business life from past to present. However, it was the first time that they took part in the labor market for wages with the Industrial Revolution. The change in economic developments with globalization has created the expectation for women to take a place more in the labor market. However, women faced with many problems such as the values of society, the role of motherhood and housewife, low levels of education, gender equality, mostly took part in the informal sectors and a situation contrary to expectations occurred. In this study which is to determine the situation of female employment in Turkey, female employment is examined as a priority in its historical context. Then, it is included the sectoral employment of women in twelve regions in Turkey. The level of female employment versus regional male employment has been examined. Finally, factors affecting women's participation in the labor market, gender-based discrimination, and regulations and projects to increase women's employment are included.