Metastatik ve metastatik olmayan kolon tümörlü hastalarda genetik kanser panel ile bakılan mutasyonların metastaz üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of mutations on metastatic and non-metastatic patients with colonic tumors
- Tez No: 650749
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ÖZKUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Kolon kanseri, Kanser, Gen mutasyonu, Gen paneli, Colon canser, Canser, Gene mutation, Gene panel
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kök Hücre Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Kolorektal kanser, tüm kanser türleri arasında en sık görülen kanser tiplerinden biridir. Kadınlarda ve erkeklerde görülen kanser vakalarının 10'da 1'ini oluşturmaktadır. Kolorektal kanser tipik polip şeklinde ortaya çıkar zamanla kanserli hale gelir. Çevresel ve genetik faktörler kolorektal kanserin gelişiminde etkilidir. Anormal DNA metilasyonu gibi epigenetik faktörler de kolorektal kanserin gelişimini ve ilerlemesini sağlayan etkenlerdendir. Bu çalışmada metastatik ve metastatik olmayan kolon tümörlerinde genetik mutasyonları saptamak ve bu mutasyonların metastaz ve hastalık şiddeti arasındaki ilişkiyi değerlendirmek ve retrospektif olarak incelemek amacıyla kolon tümör tanısı almış, tanı anında ya da izlemde uzak organ metastazı saptanan hastalardan, primer tümöre ait patoloji parafin bloklarına ulaşılabilen 50 hasta seçilmiştir. Çalışma 2010-2018 yılları arasında Erciyes Üniversitesi Onkoloji Hastanesi'nde metastatik ve metastatik olmayan kolon tümörlü hastalar ile; %44,0 (n=22) erkek; %56,0 (n=28) kadın olmak üzere 50 olgu ile gerçekleştirildi. Bu olguların 25' I metastatik kolon 25' i ise nonmetastatik kolon kanseridir. Olguların yaşları 20 ile 75 arasında değişmekte olup, ortalama 8 yıldır ve %52,0 (n=26) 60 yaş altında, %48,0 (n=24) 60 yaş üzerindedir. Metastatik olan kolon tümörlü hastaların yaş değişkenine göre analizi; erkek (n=15) ve kadın (n=10) sonucu p>0,05 olarak saptandı. Metastatik olan kolon tümörlü hastaların yaş değişkenine göre analizi; erkek (n=12) ve kadın (n=13) sonucu p>0,05 olarak saptandı.Böylece tek merkezli yapılan bu çalışmada metastatik olan ve olmayan kolon tümöründe genetik mutasyon varlığının; cinsiyetle, genel surveyle, sigara içimiyle, kanserin evresiyle, mutasyon tipi ve sınıflandırılmasıyla ilişkisi ve metastaz oluşumuna etkisi istatistiksel olarak değerlendirildi. Sonuç olarak, yapılan bu tez çalışmasında BRCA1, BRCA2, MLH1, MHS2,MSH6, MUTHY, PTEN ve TP53 gibi bakılan genlerin metastaz olmayan kolon tümörlü sağ kadın ile erkek hastalarda metastazda normal artış (nMO=40) gözlendi ve metastaz olan kolon tümörlü sağ olmayan(ölmüş) erkek hastalarda normal değerin (nM=55) üzerinde bir artışın (nM=85) daha etkili olduğu gösterildi. Metastaz olan hasta grubunda bakılan BRCA1 (Şekil 15), BRCA2 (Şekil 16), MUTYH (Şekil 8), APC (Şekil 7), RAD50 (Şekil 10) ve PALB2 (Şekil 12) genlerinin metastaza neden olabileceği bulgusu güçlenmiştir. Yine metastaz olmayan hasta grubunda bakılan MLH1 (Şekil 14), MSH6 (Şekil 20), PTEN (Şekil 21), TP53 (Şekil 18), BRIP1 (Şekil 17), BARD1 (Şekil 19), PMS2 (Şekil 22), NBN (Şekil 23) ve FAM175A (Şekil 24) genleri de metastazı desteklemektedir. Bununla birlikte gelecekteki metastatik ve metastatik olmayan kolon tümörlü çalışmalarda; yaş grubunun farklı aralıklarda değerlendirilmesi, cinsiyetin sadece kadın ya da sadece erkek üzerindeki etkisinin araştırılması yeni bir planlama çalışması için önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Colorectal cancer is one of the most common types of cancer among all cancer types. It constitutes 1/10 of cancer cases seen in women and men. Colorectal cancer typically occurs as a polyp and over time becomes cancerous. Environmental and genetic factors are effective in the development of colorectal cancer. Epigenetic factors such as abnormal DNA methylation are also factors that enable the development and progression of colorectal cancer. In this study, in order to detect genetic mutations in metastatic and nonmetastatic colon tumors and to evaluate the relationship between metastasis and disease severity of these mutations, and to retrospectively examine these mutations, patients who were diagnosed with colon tumors, who were found to have distant organ metastasis at the time of diagnosis or during follow-up, were able to reach pathology paraffin blocks of primary tumor 50 the patient is selected. The study was conducted with patients with metastatic and nonmetastatic colon tumors in Erciyes University Oncology Hospital between 2010-2018. male 44.0% (n = 22) and 56.0% (n = 28) of whom were women they were performed with 50 cases. 25 of these cases are metastatic colon cancer and 25 are nonmetastatic colon cancer. The ages of the patients ranged from 20 to 75, on average, 8 years, and 52.0% (n = 26) were under 60 years old, and 48.0% (n = 24) were over 60 years old. Analysis of metastatic colon tumor patients according to age variable; The male (n = 15) and female (n = 10) results were found to be p> 0.05. Analysis of metastatic colon tumor patients according to age variable; male (n = 12) and female (n = 13) results were determined as p> 0.05. Thus, in this single center study, the presence of genetic mutation in metastatic and non-metastatic colon tumors; Relationship with gender, general survey, smoking, stage of cancer, mutation type and classification, and its effect on metastasis formation were statistically evaluated. In conclusion, in this thesis study, a normal increase in metastasis (nMO = 40) was observed in male and female patients with nonmetastatic colon tumors of genes such as BRCA1, BRCA2, MLH1, MHS2, MSH6, MUTHY, PTEN and TP53, and An increase (nM = 85) above the normal value (nM = 55) was shown to be more effective in (deceased) male patients. The finding that BRCA1 (Figure 15), BRCA2 (Figure 16), MUTYH (Figure 8), APC (Figure 7), RAD50 (Figure 10) and PALB2 (Figure 12) genes could cause metastasis was strengthened in the patient group with metastasis. Again in the patient group without metastasis, MLH1 (Figure 14), MSH6 (Figure 20), PTEN (Figure 21), TP53 (Figure 18), BRIP1 (Figure 17), BARD1 (Figure 19), PMS2 (Figure 22), NBN ( Figure 23) and FAM175A (Figure 24) genes were observed to cause metastasis. However, in future studies with metastatic and nonmetastatic colon tumors; It is important for a new planning study to evaluate the age group at different intervals and to investigate the effect of gender on only men or women.