Kliniğimizde opere edilen 50 yaş altındaki kolon kanseri hastalarında lynch sendromu
Lynch syndrome in colon cancer patients under 50 YEARS old, operated in OUR clinic
  1. Tez No: 736630
  2. Yazar: YUNUS SÜR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE ÖZLEM GÜR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, Genetik, Patoloji, General Surgery, Genetics, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Kolorektal Kanser, Mikrosatellit İnstabilite, Lynch Sendromu, Colorectal Cancer, Microsatellite Instability, Lynch Syndrome
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
50 yaş altı görülen kolorektal kanser (KRK) insidansı tüm dünyada giderek artmaktadır. Erken başlangıçlı KRK' lerde etiyolojide genetik faktörlerin rolü genel popülasyona göre daha fazladır. Lynch Sendromu (LS) en sık görülen kalıtsal KRK sendromudur. LS' de DNA mismatch repair (MMR) genlerinde germ hattı mutasyonları mevcuttur. Bu durum mikrosatellit instabilite (MSİ) olarak tanımlanmaktadır. MSİ tanımlanmasında immünohistokimya (İHK) giderek daha çok kullanılmaktadır. Biz de bu çalışmada, kliniğimizde opere edilen 50 yaş altı KRK hastalarının özelliklerini incelemek, İHK ile MMR durumlarını belirlemek, MSİ olan tümörleri tespit etmek ve MSİ tümörler ile mikrosatellit stabil (MSS) olan tümörlerin klinikopatolojik özelliklerini karşılaştırmayı istedik. Ayrıca merkezimizde multigen testi yapılan ve LS tanısı alan hastaları belirlemeyi ve bu hastaların özelliklerini incelemeyi amaçladık. Yöntem Ocak 2014 – Temmuz 2021 tarihleri arasında İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nde ameliyat olan 50 yaş ve altındaki KRK tanılı 131 hastanın demografik verileri, klinik ve patolojik özellikleri retrospektif olarak incelendi. Bu dönemde ameliyat olup İHK çalışması olmayan 65 hasta tespit edildi. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Patoloji Kliniği arşivi açılarak bu hastalara İHK çalışması yapıldı. Toplam 130 hastanın MMR durumları tespit edildi. MMR sonucuna göre tümörler MSİ olanlar ve MSS olanlar olarak 2 ye ayrıldı. Ardından iki grupta hastaların demografik verileri, tümör yerleşim yeri, tümörün patolojik türü, tümör çapı, senkron tümör olma durumu, tümör diferansiyasyonu, perinodal invazyon (PNİ) ve lenfovasküler invazyon (LVİ), lenf nodu (LN) tutulumu, operasyonda çıkarılan lenf nodu sayısı, metastaz durumu ve hastalığın evresi karşılaştırıldı. Bulgular Çalışmamızda 70 (%53,4) erkek, 61 (%46,6) kadın olmak üzere 131 hasta yer almaktadır. Toplam 130 hastanın İHK sonucu belirlendi. 30 hastada en az 1 MMR geninde ekspresyon kaybı görüldü ve bu hastaların tümörleri MSİ, diğer 100 hastanın tümörü MSS kabul edildi. 2 grup karşılaştırıldığında; MSİ olan hastaların yaşı, istatiksel olarak anlamlı derecede daha düşük bulundu. MSİ olan hastalarda sağ kolon & transvers kolonda tümör görülme oranı daha yüksek, rektosigmoid kolon & rektumda tümör görülme oranı daha düşük bulundu. Tümör çapı, senkron tümör görülmesi arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. Histolojik incelemede, tümörlerin adeno komponenti ya da taşlı yüzük hücreli komponenti içermesi yönüyle 2 grup arasında anlamlı fark bulunmadı. Müsinöz kanser komponenti MSİ grubunda istatistiksel olarak anlamlı derecede daha çok görülmüştür. LN metastazı ve uzak metastaz saptanma oranı MSİ grubunda istatistiksel olarak anlamlı derecede daha düşük bulunmuştur. Her 2 grupta KRK evresi karşılaştırıldığında, evre 2 hastalık MSİ grubunda, evre 4 hastalık MSS grubunda daha yüksek oranda görülmüştür. KRK haricinde, ikinci bir primer kanser görülme durumu; MSİ grubunda, daha çok bulunmuştur. Aile öyküsüne bakıldığında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Çalışmaya dâhil edilen 131 hastanın 53' üne genetik danışmanlık verildiği ve multigen testleri sonucunda 14 tanesinin LS teşhisi aldığı görülmüştür. Sonuç Erken başlangıçlı KRK' lerde MSİ tümörler ve LS sıklığı genel popülasyona göre daha yüksektir. MSİ tümörlerin klinik özellikleri iyi bilinmelidir. Tüm hastalara İHK yapılmalı ve şüpheli hastalar mutlaka genetik testlere yönlendirilmedir. Çalışmamızda MSİ ve MSS olan KRK'ler arasındaki klinik farklar literatüre benzer bulunmuştur. Bildiğimiz kadarıyla çalışmamız, Türkiye'de erken başlangıçlı KRK'lerle ilgili bu konudaki ilk çalışmadır.
Özet (Çeviri)
The incidence of colorectal cancer (CRC) under 50 years of age is increasing worldwide. The role of genetic factors in the etiology of early-onset CRC is greater than that of the general population. Lynch Syndrome (LS) is the most common hereditary CRC syndrome. There are germline mutations in DNA mismatch repair (MMR) genes in LS. This condition is defined as microsatellite instability (MSI). Immunohistochemistry (IHC) is increasingly used in the identification of MSI. In this study, we wanted to examine the characteristics of CRC patients under 50 years of age who were operated on in our clinic, to determine the MMR status by IHC, detect tumors with MSI, and compare the clinicopathological features of MSI tumors and microsatellite stable (MSS) tumors. In addition, we aimed to identify the patients who underwent multigene testing and were diagnosed with LS in our center and to examine the characteristics of these patients. Method Between January 2014 and July 2021, 131 patients with a diagnosis of CRC, aged 50 years and younger, who underwent surgery in the General Surgery Clinic of İzmir Katip Çelebi University Atatürk Training and Research Hospital were included the study. Demographic data and clinical and pathological features of these patients were analyzed retrospectively. During this period, 65 patients who had surgery and did not have an IHC study were identified. IHC study was performed on the samples in the Pathology Clinic archive. A total of 130 patients' MMR status was determined. According to the MMR results, the tumors were divided into 2 groups those with MSI and those with MSS. Next; demographic data of patients, tumor location, pathological type of tumor, tumor diameter, synchronous tumor status, tumor differentiation, perinodal invasion (PNI) and lymphovascular invasion (LVI), lymph node (LN) involvement, number of lymph nodes removed during the operation, metastasis status and disease stage were compared. Results Our study included 131 patients, 70 (53.4%) male and 61 (46.6%) female. IHC results of a total of 130 patients were determined. Expression loss was observed in at least 1 MMR gene in 30 patients, and tumors of these patients were accepted as MSI, and tumors of the other 100 patients were accepted as MSS. When the 2 groups are compared; The age of patients with MSI was found to be statistically significantly lower. In patients with MSI, the incidence of tumors in the right colon & transverse colon was higher, and the tumor rate in the rectosigmoid colon & rectum was found to be lower. There was no statistically significant difference between tumor diameter and synchronous tumor appearance. In histological examination, no significant difference was found between the two groups in terms of tumors containing adenocancer components or signet ring cell components. The mucinous cancer component was statistically significantly higher in the MSI group. The rate of detection of LN metastases and distant metastases was found to be statistically significantly lower in the MSI group. When the stage of CRC was compared in both groups, stage 2 disease was higher in the MSI group, and stage 4 disease was higher in the MSS group. The presence of a second primary cancer other than CRC; was found more in the MSI group. There was no statistically significant difference between the groups in terms of family history. It was seen that 53 of the 131 patients included in the study were given genetic counseling and 14 of them were diagnosed with LS as a result of multigene tests. Conclusion The frequency of MSI tumors and LS in early-onset CRCs is higher than in the general population. The clinical features of MSI tumors should be well known. Suspicious patients should definitely be referred to genetic tests. In our study, clinical differences between CRCs with MSI and MSS were similar to the literature. As far as we know, our study is the first study on this subject regarding early-onset CRCs in Turkey.