Bilişsel gelişim geriliği ve/veya davranış bozuklukları olan ve olmayan rolandik epilepsi tanılı hastaların karşılaştırılması
Comparison of patients with rolandic epilepsy with and without cognitive developmental disorder and/or behavioral disorders
  1. Tez No: 650846
  2. Yazar: YASEMİN ÖZGEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MESUT GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Rolandik epilepsi, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, WISC-R, davranım bozuklukları, Kocaeli, Rolandic epilepsy, attention deficit hyperactivity disorder, WISC-R, behaviour disorders, Kocaeli
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Giriş ve amaç: Rolandik epilepsinin (RE) uzun dönemli nöbet ve gelişimsel sonuçlarının iyi olduğu düşünülmektedir. Çalışmalarda bilişsel ve davranışsal bozukluklarının RE'ye eşlik edebileceği gösterilmiştir. Dikkat eksikliği hiperaktivite, RE'li çocuklarda yaygın saptanmıştır. Çalışmamızda RE'de nörobilişsel gerilik ve davranım bozukluklarının epilepsi faktörleri ile ilişkisinin değerlendirmesi planlandı. Yöntem: Aralık 2019- Haziran 2020 tarihlerinde polikliniğimize başvuran 41 RE'li hastanın verileri alındı. Çocuk ve Ergenlerde Davranım Bozuklukları için DSM-IV'e Dayalı Tarama ve Değerlendirme Ölçeği ve WISC-R testi uygulanarak hastaların davranım bozuklukları ve zeka değerlendirmeleri yapıldı. Davranım bozuklukları semptomları olmayan ve olan RE tanılı hastalar olarak gruplandı. Demografik özellikler, klinik, EEG bulguları, febril nöbet öyküsü, soygeçmişinde nöbet, zeka seviyesi değerlendirildi. Bulgular: Hastaların 12 (%29)'sinde DEHB, 2 (%5)'sinde karşıt olma-karşıt gelme bozukluğu semptomları mevcuttu. Davranım bozuklukları semptomları olan RE'li hastalarda daha erken nöbet başlangıç yaşı saptandı (p:0,023). Nöbet başlangıç yaşı dışındaki demografik ve nöbet özelliklerinde istatiksel farklılık saptanmadı. Hastaların %87,1'inde nöbet kontrolü vardı. Davranım bozuklukları semptomları olan RE'li hastalarda EEG lateralizasyonu daha yüksek oranda bilateral saptandı (p:0,039). En sık tercih edilen AEİ karbamazepindi. Bunu levetirasetam, valproik asit izlemekteydi. İki grubun ilaç seçimleri benzerdi. RE'li hastaların zeka ortalaması normal bulundu. Davranım bozuklukları semptomları olan RE'li hastalarda daha düşük total, sözel ve performans puanları saptandı. Hafif bilişsel anormallikler davranım bozuklukları semptomları olan grupta daha yaygındı. Sonuç: RE ile davranım bozuklukları arasındaki ilişki değerlendirildiğinde nöbet erken başlangıç öyküsü risk faktörü olarak bulundu. Davranım bozuklukları semptomları olan RE'li hastalarda daha düşük total, sözel ve performans zeka seviyesi saptandı.
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: Long-term seizure and developmental outcomes of rolandic epilepsy (RE) are thought to be good. Studies have shown that cognitive and behavioral disorders may accompany RE. Attention deficit hyperactivity has been found commonly in children with RE. In our study, it was planned to evaluate the relationship between neurocognitive retardation and behavioral disorders and epilepsy factors in RE. Materials and Methods: Data of 41 patients with RE who applied to our clinic between December 2019 and June 2020 were obtained. By applying Turgay Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders - 4th Edition - Disruptive Behavior Disorders Rating Scale and WISC-R test, attention deficit hyperactivity and intelligence were evaluated. Patients with diagnosis of RE were grouped as with and without behavioral disorder symptoms. Demographic characteristics, clinical, EEG findings, febrile seizure history, family history of seizures, and intelligence level were evaluated. Results: Of the patients, 12 (29%) had symptoms of ADHD and 2 (5%) had symptoms of oppositional defiant disorder. Earlier seizure onset age was found in patients with RE with symptoms of behavioral disorders (p: 0.023). No statistical difference was found in demographic and seizure characteristics, except for the age of onset of seizures. 87.1% of the patients had seizure control. Bilateral lateralization of EEG was higher in patients with RE with symptoms of behavioral disorders (p: 0.039). The most preferred AED was carbamazepine. This was followed by levetiracetam and valproic acid. The drug choices of the two groups were similar. Intelligence score of the patients with RE was found to be normal. Lower total, verbal and performance scores were found in patients with RE with symptoms of behavioral disorders. Mild cognitive abnormalities were more common in the group with conduct disorder symptoms. Conclusion: When the relationship between RE and behaviour disorders was evaluated, the early onset history of seizures was found to be a risk factor. Lower total, verbal, and performance intelligence levels were found in patients with RE with symptoms of behavioral disorders.