Preterm eylem gelişen ve termde doğum yapan hastalarda maternal serum G-CSF (Granulosit Koloni Stimulan Faktör) değerlerinin karşılaştırılması
Comparison of serum granulocyte colony-stimulating factor levels between preterm and term births
- Tez No: 650947
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA UĞUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Preterm eylem, GCSF (Granulosit Koloni Stimülan Faktör)
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitimi ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı ikinci trimester maternal serum granulosit koloni stimülan faktör düzeylerinin spontan preterm eylemi öngörmede kullanılıp kullanılamayacağının araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışma Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yüksek Riskli Gebelik Servisi'ne preterm eylem ön tanısıyla kabul edilen ve 24-35. gebelik haftası arasında doğumu gerçekleşen 40 hastayı ve Antenatal Polikliniği'nde takip edilen ve termde doğum yapan 40 hastayı içermektedir. Termde doğum yapan hastaların venöz örneklemesi 24-28. gebelik haftalarında yapılmış ve hastalar prospektif olarak terme kadar izlenmiştir. Bu hastaların ve fetusların herhangi bir medikal hastalığı veya anomalisi bulunmamaktadır. Preterm eylem gelişen grupta; prematür membran rüptürü olanlar, vajinal kanaması olanlar, maternal medikal hastalığı olanlar, ikiz gebeler, servikal yetersizliği olanlar ve fetal anomalisi olanlar çalışmaya dahil edilmemiştir. Verilerin analizi SPSS (Statistical Package for Social Sciences, SPSS Inc.) 14.0 programında yapılmıştır. Tartışma: Spontan preterm eylemi belirlemede ikinci trimester maternal serum granulosit koloni stimülan faktör düzeyinin anlamlı farklılık göstermediği ve prediktör olarak kullanılıp kullanılamayacağının tespiti için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Background: We aimed to investigate that second trimester maternal serum G-CSF levels were predictive for spontaneous preterm birth in healthy pregnant women. Material and Method: Serum samples were collected from 40 singleton pregnants at 24-28 weeks' gestation during routine antenatal visits which were used to assess G-CSF levels in Dr. Zekai Tahir Burak Women's Health Training and Research Hospital. These patients were followed-up prospectively until term deliveries. Fourty patients who delivered their infants spontaneously after preterm labour between 24-35 weeks were selected as study group. Patients who had premature rupture of membranes, vaginal bleeding, maternal medical comorbidities, twin pregnancies, cervical insufficiency and fetal anomalies were excluded. Statistical analysis was performed by using SPSS (Statistical Package for Social Sciences, SPSS Inc.) 14.0.