Makine öğrenmesi yöntemleri kullanılarak saldırı tespit sistemlerinde performans analizi
Performance analysis of intrusion detection systems using machine learning methods
  1. Tez No: 650948
  2. Yazar: NEŞE ASLI MİNNETOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP TURGUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Saldırı tespit sistemleri (STS), makine öğrenmesi, karar ağaçları, Intrusion detection systems (IDS), machine learning (ML), decision trees
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Gelişen teknoloji ile birlikte giderek artan siber saldırılar ve bu saldırıların tespiti günümüzde sıklıkla çalışılan konulardandır. Saldırı tespit sistemleri, bilgisayar ağlarına yapılan saldırıların etkilerini tespit etmek ve azaltmak için kullanılırlar. Bu çalışmada öncelikle bilgisayar ağlarına yapılabilecek saldırı çeşitleri tanıtılmıştır. Örnek bir veri kümesi üzerinde farklı saldırı tespit sistemlerinin tanımlanması, normal ağ akış verisi ile saldırı verisinin ayrıştırılması üzerine makine öğrenmesi yöntemlerinin performans analizleri gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla bu tez çalışması içerisinde K En Yakın Komşu, Temel Bileşen Analizi, Karar Ağacı ve Yapay Sinir ağları yöntemleri kullanılarak sınıflandırma işlemi yapılmış, performans analizleri gerçekleştirilmiştir. Kullanılan veri kümesi üzerinde en yüksek doğruluğa ve en yüksek performansa Karar Ağacı kullanılarak erişilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the developing technology, increasing cyber attacks and detection of these attacks are among the topics that are frequently studied today. Intrusion detection systems are methods used to detect and reduce the effects of attacks on computer networks. In this study, the types of attacks that can be done on computer networks are introduced. Performance analysis of machine learning methods were performed on the identification of different intrusion detection systems on a sample dataset, and separation of normal network flow data and attack data. For this purpose, in this thesis study, classification process was performed by using K Nearest Neighbor, Principal Component Analysis, Decision Trees and Artificial Neural Networks methods, and performance analyzes were performed. The highest accuracy and highest performance on the dataset used was achieved by using the Decision Tree method.