Mebendazolün kanserli hücrelerde apoptotiz indükleyici ve tubulin inhibisyonu yapıcı etkileri bakımından, paclitaxel ve vincristin ile karşılaştırılması
Comparision of the mebendazole apoptothic induction and tubulin inhibition effects in cancer cells with paclitaxel and vincristin
  1. Tez No: 650963
  2. Yazar: MAHMUT ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKİ KARA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Apoptoz, Tubulin, Mebendazol, Paklitaksel, Vinkristin, Apoptosis, Tubulin, Mebendazole, Paclitaxel, Vincristin
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Mebendazolün, kanserli ve sağlıklı hücrelerde etkinliğinin paklitaksel ve vinkristin ile karşılaştırıldığı bu çalışmada, MRC-5 ve NCI H-209 hücre hatlarına her üç etken maddenin 0,5µM – 1,0µM – 1,5µM – 2µM konsantrayonlarında uygulaması yapılmıştır. İn-vitro denemelerde, kaspaz 3, 8, 9 ile hücre sitotoksisitesi elisa metoduyla, apoptotik DNA düzeyi jel elektroforez ile, hücre proliferasyonu ise yara iyileşmesi deneyi ile ölçülmüştür. Çalışmanın in-vivo kısmında, farelere 200.000 adet Ehrlich asites tümörü hücresi enjekte edilip tümör oluştuktan sonra terapötik dozlarda 21 gün ilaç uygulamasını takiben tümör hacmi ve anjiyogenez ölçümleri yapılmıştır. İn-vitro çalışmalar sonucunda mebendazolün kanserli hücre hattı üzerinde apoptoz ve hücre sitotoksisitesini doza bağlı olarak artırdığı, sağlıklı hücre hattı üzerinde ise paklitaksel ve vinkristine nazaran daha az sitotoksik etki gösterdiği görülmüştür. İn-vivo çalışmalar sonucunda, tümör hacmi ve doku hemoglobin aracılı anjiyogenez düzeyleri bakımından mebendazol en etkili ajan olarak bulunmuştur. Sonuç olarak; mebendazolün, kanserli hücrelerde tubulin proteini yapısını bozarak apoptozu artırdığını, bununla birlikte sağlıklı hücrelerde paklitaksel ve vinkristinden daha az düzeyde sitotoksik etki oluşturduğu, paklitaksel ve vinkristinin mebendazol ile kombine edilerek kullanılması durumunda tedavide farmakolojik etkinliklerinin artacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
In this study, the effectiveness of mebendazole in cancerous and healthy cells was compared with paclitaxel and vincristine, in the MRC-5 and NCI H-209 cell lines at concentrations of 0.5µM - 1.0µM - 1.5µM - 2µM. In in vitro experiments, cell cytotoxicity and caspase 3, 8, 9 was measured by elisa method, apoptotic DNA level was measured by gel electrophoresis, and cell proliferation by wound healing assay. In the in vivo part of the study, 200,000 Ehrlich acid tumor cells were injected into the mice and tumor volume and angiogenesis were measured after 21 days of drug administration at therapeutic doses after the tumor was formed. As a result of in-vitro studies, it was observed that mebendazole increased apoptosis and cell cytotoxicity on the cancerous cell line depending on the dose and showed less cytotoxic effect on the healthy cell line compared to paclitaxel and vincristine. Consequently of in vivo studies, mebendazole was found to be the most effective agent in terms of tumor volume and tissue hemoglobin-mediated angiogenesis levels. In conclusion; mebendazole increases apoptosis by disrupting the tubulin protein structure in cancerous cells, however it creates less cytotoxic effect in healthy cells than paclitaxel and vincristine. We believe that if paclitaxel and vincristine are used in combination with mebendazole, their pharmacological activity may increase in treatment.