Mikro hacimlerde mobilya sistemleri
Compact furniture system in micro spaces
  1. Tez No: 650977
  2. Yazar: SEVGİ YÜCEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN SEÇER KARİPTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Mikro Hacim, Kapsül, İç Mekân, Mobilya, Esneklik, Micro Volumes, Capsule, Interior Design, Furniture, Flexibility
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Kent yaşamı ile beraber konut kavramı değişmeye başlamış ve sektörde, yaşanılabilir en küçük hacim arayışlarına doğru bir yönelim gerçekleşmiştir. İnsanın içinde bulunduğu çağımız metropollerinde, mekânda huzurlu ve konforlu yaşama isteği yerini doğaya dönüş ve standart dışı yaşama bırakmıştır. İhtiyaç duyulan hacim git gide küçülmüş ve insanların nerdeyse bedenlerinin bir parçası gibi hareket eden mekânlar oluşmaya başlamıştır. Özellikle Japon kültürü ve yaşam alanları tasarım dünyasının takip ettiği bu gelişimeye ayak uydurmuş ve küçük, yalın hacimler üretmeye başlamıştır. Bu noktada modülasyon, standardizasyon, esneklik ve değiştirebilirlik gibi kavramlar mikro hacimler içerisinde yeni sistem arayışlarına tasarımcıları yönlendirmiştir. Teknolojik gelişmeler ile birlikte, mikro tasarımlar mobilya üreticilerinin de kendilerini geliştirmelerini ve kompakt mobilya kavramının gelişmesine katkı sağlamıştır. Böylelikle mekânlar hem form hem de mobilya bakımından gelişime açık hale getirilmiştir. Hacimlerin mikro-kompakt ölçeğe gelmesi, tasarımcılarda yeni mobilya sistemleri, hızlı üretim, taşınabilirlik gibi kavramları düşünmeye itmiştir. Tasarım dünyası gelecekte mikro yaşam alanına kavuşma ve yalınlaşma isteğinin artmasıyla, yeni sistemler geliştirecek ve insanlar neredeyse kendi bedenleri haline gelmiş hacimleri beraberlerinde götürebileceklerdir.
Özet (Çeviri)
The concept of housing started to change with urban life and a trend towards the smallest volume searchable. In the metropolises of our age, the desire to live in a peaceful and comfortable place in the place has been replaced by a return to nature and non-standard life. The needed volume has gradually belittled the spaces where people act almost as a part of their bodies have started to form. Japanese culture and habitats have followed the development of the world of design and began to produce small, lean volumes. At this point, concepts such as modulation, standardization, flexibility and interchangeability led designers to search for new systems within micro volumes. Together with technological advances, micro designs have also contributed to the development of furniture manufacturers and the development of compact furniture. Thus, the spaces were made open to development in terms of both form and furniture. The micro-compact scale of volumes has led designers to think about concepts such as new furniture systems, fast production and portability. The world of design will develop new systems in the future, with the desire to reach the micro-living space and to simplify, and people will be able to take almost all of their own bodies