Sıçanlarda oluşturulan depresyon modelinde ve tedavisinde elektro-kimyasal indüksiyonla farklı beyin bölgelerinde oluşturulan glutamat düzey değişiminin hastalık parametrelerine etkileri
The effects of glutamate level change occurred by electro-chemical induction in different brain regions on disease parameters in the depression model and new treatment suggestions in rats
- Tez No: 651043
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET HACIMÜFTÜOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Derin beyin stimülasyonu, depresyon, glutamat, KCl, Deep brain stimulation, depression, glutamate, KCl
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Bu çalışmada, depresyonla ilişkisi kanıtlanmış glutamat nörotransmitterinin, in-vivo voltametri mikroelektrotları ile derin beyin stimülasyonu ve KCl uygulanmaları ile ilişkisini ortaya koyarak, endojen glutamat geri alım sürelerindeki değişikliklerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Kronik öngörülemeyen stres modeli ile deney hayvanlarına 30 gün süreyle çeşitli stresörler uygulanarak depresyon oluşturulmuştur. Stresör uygulamasının 21. gününde rastgele kontrol, depresyon, essitalopram ve seftriakson olarak 4 gruba ayrılan deney hayvanlarının 2 grubuna 20 gün süreyle essitalopram ve seftriakson tedavisi uygulanmıştır. Davranış testleri yapılmıştır. Deney sonunda DS ve CA bölgelerine derin beyin stimülasyonu ve KCl uygulamaları yapılmıştır. Depresyonla ilişkilendirilen DS ve CA beyin bölgelerinde in vivo voltametri tekniğiyle indüklenen endojen glutamat geri alım hızları ölçülmüştür. Bulgular: İn vivo voltametrik çalışmalarda, DS bölgesinde derin beyin stimülasyonu uygulanan essitalopram grubu depresyon grubuna kıyasla glutamat geri alım süresini kısaltmış kontrole yaklaştırmıştır. DS bölgesinde KCl uygulanan seftriakson grubunda depresyona kıyasla glutamat geri alım süresinde azalma görüldü. CA3 bölgesinde KCl uygulaması sonucu seftriakson grubu depresyona göre glutamat geri alım süresini kısalttı. CA3 bölgesinde derin beyin stimülasyonu uygulanan seftriakson grubunda depresyona kıyasla glutamat geri alım süresinde hızlanma görülmüştür. Sonuç: Depresyon tedavisinde kullanılan derin beyin stimülasyonunun ve bizim uyguladığımız düşük doz KCl'nin DS ve CA3 bölgelerinde glutamat ile ilişkisi ortaya konmuştur. Buna göre, derin beyin stimülasyonu ve KCl uygulamaları istatistiksel olarak anlamlı şekilde DS bölgesinde endojen glutamat geri alınım sürelerini kısaltmış ancak CA3 bölgesinde endojen glutamat geri alınım sürelerini etkileyememiştir. Derin beyin stimülasyonunun DS bölgesinden uygulanmasının depresyon açısından daha uygun anatomik bölge olabileceği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to determine the changes in endogenous glutamate reuptake times by demonstrating the relationship of glutamate neurotransmitter, which has been proven to be associated with depression, with deep brain stimulation with in-vivo voltammetry microelectrodes and KCl applications. Material and method: Depression was induced by applying various stressors to experimental animals for 30 days with the chronic unpredictable stress model. On the 21st day of the stressor application, 2 groups of experimental animals, randomly divided into 4 groups as control, depression, escitalopram and ceftriaxone, were administered escitalopram and ceftriaxone for 20 days. Behavior tests have been done. At the end of the experiment, deep brain stimulation and KCl were applied to the DS and CA regions. Endogenous glutamate reuptake rates induced by in vivo voltammetry were measured in the DS and CA brain regions associated with depression. Results: In vivo voltammetric studies, the escitalopram group treated with deep brain stimulation in the DS region shortened the glutamate reuptake time compared to the depression group, bringing it closer to control. Glutamate reuptake time decreased compared to depression in the ceftriaxone group treated with KCl in the DS region. As a result of KCl application in the CA3 region, the ceftriaxone group shortened the glutamate reuptake time compared to depression. In the ceftriaxone group treated with deep brain stimulation in the CA3 region, an accelerated glutamate uptake time was observed compared to depression. Conclusion: The relationship between deep brain stimulation used in the treatment of depression and the low dose KCl we administer with glutamate in the DS and CA3 regions has been revealed. Accordingly, deep brain stimulation and KCl applications significantly shortened the endogenous glutamate uptake times in the DS region, but could not affect the endogenous glutamate uptake times in the CA3 region. It has been demonstrated that the application of deep brain stimulation from the DS region may be a more suitable anatomical region for depression.