Bisfenol F'ye maruz bırakılan gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) hepatositlerinde antioksidan sistem indikatörlerinin araştırılması
Investigation of antioxidant system indicators in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) hepatocytes exposed to Bisphenol F
- Tez No: 651103
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK KAPTANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Antioksidan savunma sistemi indikatörleri, Bisfenol F, Gökkuşağı alabalığı, Hücre hasarı, Oncorhyncus mykiss, Antioxidant system indicators, Bisphenol F, Hepatocyte culture, Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bisfenol F (BPF) günlük hayatta kullanılan birçok ürünün içeriğinde yer alan bir bisfenol A analoğudur. Bu çalışmada, primer kültürü yapılan gökkuşağı alabalığı (Oncorhyncus mykiss) hepatositleri, BPF'nin 7 farklı konsantrasyonu (0, 15.63, 31.25, 62.50, 125, 250 ve 500 μM)'na, 24 saat süre ile maruz bırakıldı. BPF'nin oluşturduğu hücresel hasar, laktat dehidrogenaz sitotoksisite testi ile tespit edildi. Daha sonra antioksidan savunma sistemi indikatörleri ölçüldü. Elde edilen sonuçlara göre, BPF'nin konsantrasyon ile ilişkili olarak hücrelerde hasar meydana getirdiği belirlendi. Süperoksit dizmutaz aktivitesinin, BPF uygulanan bütün gruplarda, istatistiksel olarak anlamlı bir şeklide arttığı gözlendi. Katalaz aktivitesinin, BPF'nin bütün konsantrasyonlarında, düştüğü tespit edildi. Redükte glutatyon seviyesinin, 15.63, 31.25, 62.50, 125 ve 250 μM BPF konsantrasyonlarında arttığı ancak 500 μM BPF konsantrasyonunda azaldığı gözlendi. Glutatyon peroksidaz aktivitesinin,15.63 µM BPF konsantrasyonunda değişmediği, diğer gruplarda ise istatistiksel olarak anlamlı bir şeklide arttığı tespit edildi. Glutatyon-S-transferaz aktivitesinin ise sadece 125 µM'lık BPF konsatrasyonunda yükseldiği, diğer gruplarda değişmediği gözlendi. Bu sonuçlar, BPF'nin balığın hepatositlerinde antioksidan dengeyi bozarak, hücresel hasara yol açtığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Bisphenol F (BPF) is a bisphenol A analog that is found in many consumer products used in daily life. In the present study, primary cultured hepatocytes of the rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) were exposed to 7 different concentrations (0, 15.63, 31.25, 62.50, 125, 250, and 500 µM) of BPF for 24 h. Cellular damage by BPF was determined using the lactate dehydrogenase cytotoxicity test. Next, antioxidant defense system indicators were measured. According to the results, the cellular damage to the hepatocytes was in relation to the increase in the concentration of BPF. Superoxide dismutase activity was determined to increase significantly in all of the groups treated with BPF. Catalase activity decreased with all of the concentrations of BPF. The reduced glutathione levels increased with concentrations of 15.63, 31.25, 62.50, 125, and 250 µM of BPF, whereas they decreased with 500 µM of BPF. The glutathione peroxidase activity remained unchanged with 15.63 µM of BPF; however, statistically significant increases were determined in the other groups. Glutathione-S-transferase activity was observed to increase only with 125 µM of BPF, and remained unchanged in the other groups. The results showed that BPF leads to cellular damage by disrupting the antioxidant balance in the hepatocytes of fish.