Evli bireylerde evlilik uyumu ve benlik algısıarasındaki ilişki
The relati̇onshi̇p between mari̇al conci̇nni̇ty and i̇ndi̇vi̇duali̇ty i̇n marri̇ed couples
- Tez No: 651116
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELEK İPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Evlilik Uyumu, Benlik Algısı, Marriage Adjustment, Self Perception
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Günümüzde hemen her alanda yaşanmakta olan toplumsal değişim süreci sanayileşme, kentleşme ve modernleşme paralelinde en fazla aile kurumu üzerinde etkisini göstermektedir. Aile olgusu ise evlilik kavramı ile birlikte ele alınmaktadır. Evlilik, karşı cinsten iki kişinin bir sözleşme sonucu birlikte yaşamaya başlamalarının anlatımıdır. Aile kavramının özünü oluşturan evlilik kurumunun; uyum, sevgi ve saygıya dayalı olması, sağlıklı aileleri oluşturuken aynı zamanda sağlıklı bir toplumunda göstergesidir. Bu çalışmada sağlıklı ailelerin oluşmasında önemli bir yeri olduğu düşünülen evlilikteki uyumun, bireylerin benlik algısı ile ne denli ilişkide olduğu anlaşılmaya çalışılmıştır. Bu amaçla çalışmada, konunun kavramsal çerçevesinin oluşturulmasından sonra, evli bireylerle görüşülerek bazı bulgulara ulaşılmıştır. Araştırmaya İstanbul ilinde yaşamakta olan 300 kadın ve 100 erkek olmak üzere toplam 400 evli birey katılmıştır. Araştırmanın verileri sosyo-demografik profili anlamak üzere oluşturulan Anket formu, Evlilik Uyumu Ölçeği ve Sosyal Karşılaştırma Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde evlilikte uyum konusunda benlik algısının önemine ilişkin sorun ortaya konarak yapılan çalışmanın amacı ve önemine yer verilirken; ikinci bölümde evlilik, evlilikte uyum, benlik algısı, benlik uyumu gibi bazı kavramsal açıklamalara yer verilmiştir. Üçüncü bölümde araştırmanın yöntemi ile ilgili bilgiler yer alırken; yapılan alan araştırmasına ilişkin açıklamalar yer almaktadır. Araştırmanın modeli evren, seçilen örneklem, ve verilerin analizine ilişkin bilgiler bu bölüm içinde yer almaktadır. Dördüncü bölümde ise, Bağımsız Örnekler T-Testi, ANOVA ve Pearson Korelasyon Analizi kullanılarak elde edilen bulgulara yer verilmiştir. Beşinci bölümde ise araştırma sonunda elde edilen bulgular literatür eşliğinde tartışılmış, araştırmanın sonuçlarına vurgu yapılarak bazı önerilere yer verilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular, evlilik uyumunun cinsiyete, eğitim düzeyine, çalışma durumuna ve anne-babanın medeni durumuna göre farklılık göstermez iken; yaşa, hane aylık gelir düzeyine, evlilik süresine, evlilik türüne, evliliği yapma biçimine ve çocuk sahibi olma durumuna göre farklılık gösterdiğini ortaya koymaktadır. Benzer bir şekilde elde edilen sonuçlar benlik algısının cinsiyete, yaşa, eğitim düzeyine, hane aylık gelir düzeyine, çalışma durumuna ve anne-babanın medeni durumuna göre farklılık göstermediğini ancak evlilik süresine, evlilik türüne, evliliği yapma biçimine ve çocuk sahibi olma durumuna göre farklılık gösterdiğini vurgulamaktadır. Sonuç olarak bulgular evlilik uyumu ile benlik algısı arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koyarken; aşk evliliği yapan bireylerin, evlilik uyumunun ve benlik algısının mantık evliliği yapan bireylere göre daha yüksek olduğunu, eşiyle flört ederek tanışan bireylerin evlilik uyumunun ve benlik algısının görücü usulü tanışan bireylere göre ise daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The social change process, has the most effect on the family institution in parallel with industrialization, urbanization and modernization. The concept of family is discussed together with the concept of marriage. Marriage is the expression of two people of the opposite sex starting to live together as a result of a contract. The fact that the marriage institution, which constitutes the essence of the family concept, is based on harmony, love and respect, is an indicator of a healthy society that creates healthy families. In this study, it is tried to understand how the harmony in the marriage, which is thought to have an important place in the formation of healthy families, is related to the self-perception of individuals. For this purpose, after finding the conceptual framework of the subject, some findings were reached by discussing with married individuals. 300 married women and 100 men living in İstanbul were included in the study. The data of the study were collected by using the questionnaire, Marriage Compliance Scale and Social Comparison Scale, which were formed to understand socio-demographic profile. In the first part of the study, the aim of the study was to reveal the problem about the importance of self-perception in marital adjustment. In the second chapter, some conceptual explanations such as marriage, harmony in marriage, self-perception, self-harmony are mentioned. In the third part, while the information about the method of research is included; explanations related to the field research. The model of the study, universe, selected sample and data analysis are included in this section. In the fourth chapter, the findings obtained by using Independent Samples T-Test, ANOVA and Pearson Correlation Analysis are given. In the fifth chapter, the findings obtained at the end of the research are discussed in the light of the literature and some suggestions are given with emphasis on the results of the research. The findings of the study show that marital adjustment does not differ according to gender, education level, working status and marital status of parents, but it varies according to household monthly income level, marriage duration, marriage type, marriage status and having children. The results obtained in a similar way emphasize that self-esteem does not differ according to gender, age, education level, household monthly income level, working status and marital status of the parents, but varies according to the duration of marriage, type of marriage, the way of marriage and having a child. As a result, the findings show that there is a positive correlation between marital adjustment and self-perception. It was determined that the individuals who married in love have higher marriage adjusment and self-perception compared to the individuals who had logic marriage and that the individuals who met their spouses by flirting have higher marriage adjusment and self-perception than individuals who have arranged marriage.