Sudan'da turizm gelişimi ve planlamaya ilişkin öneriler
Recommendations on tourism development and planning in Sudan
  1. Tez No: 651135
  2. Yazar: AYAT MOHAMED
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASİN BİLİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Planlama, Turizm Planlaması, Katılımcı Turizm Planlaması, Toplumsal Katılım, Planning, Tourism Planning, Participatory Tourism Planning, Community Participation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Turizm planlaması, özellikle gelişmekte olan ülkelerin uluslararası turizm pazarında rekabet edebilmelerini sağlayan sürdürülebilir kalkınmanın bir gereğidir. Turizm gelişiminin planlanması, tüm bakanlıkların, bölgelerin, ajansların, hükümetin ve hükümet dışı bölümlerin turizmi geliştirme politikasını uygulamakla yükümlü olmasını gerektiren ekonomik ve sosyal kalkınma planının ayrılmaz bir parçasıdır. Turizmin gelişmesi, yalnızca Turizm Bakanlığının denetiminden yürütülecek tek taraflı bir görev değil, aynı zamanda yatırımlarını artırmak için turizmi geliştirme ve pazarlama çerçevesinde entegre bir görevdir. Özellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için, ekonomik önemi ile birlikte, turizmin gelişiminin iyi bir planlama çerçevesinde yapılması gerekmektedir. Buna göre ülkelerin turizm gelişimi, gelişim önündeki engellerin ortaya çıkarılması, bunlara bağlı olarak halkın katılımı ile birlikte bütüncül uygulamalar ve uzun vadeli planlama çalışmalarına öncelik verilmelidir. Son dönemlerde az gelişmiş ülkelerin de güncel gelişmeler ile birlikte turizm pazarına girme çabaları, ancak dikkatli planlama çalışmalarıyla geliştirilebilir. Araştırmanın temel amaçları; Sudan'ın turizm potansiyelini incelemek, mevcut durumu ortaya koymak, az gelişmiş bir ülke olarak turizm gelişiminin önünde engel olan problemleri tespit etmek ve bu problemlere çözüm önerileri sunmak, son olarak da Sudan'a uygun bir turizm planlaması ortaya koymaktır. Sudan'da turizm sektörünü tanıtmak için kullanılabilecek birçok fırsat bulunmaktadır. Araştırmada turizm sektörünü geliştirmek için kullanılabilecek fırsatların bir özeti ele alınmıştır ve özellikle Sudan'ın doğusundaki Kızıldeniz Bölgesine odaklanılmıştır. Öncelikle turizmle ilgili bölgeler değerlendirilmiş, arz kaynakları ve turistik çekim bölgeleri incelenmiş, sonrasında 2008'den 2019'a kadar konuya etkili bir şekilde hizmet verecek istatistiksel veriler toplanmıştır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, sistemli ve düzenli planların oluşturulması ve uygulamaya geçirilmesi, bilinçli turizm sektörü yetkilileri, çalışanlar ve hatta yerel halk önderliğinde ve kontrolünde sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Tourism planning is a requirement of sustainable development that enables especially developing countries to compete in the international tourism market. Tourism development planning is an integral part of the economic and social development plan, which requires all ministries, regions, agencies, government and non-governmental departments to be obliged to implement the tourism development policy. Tourism development is not only a one-sided task to be carried out under the supervision of the Ministry of Tourism, but also an integrated task within the framework of tourism development and marketing to increase investment. Especially for underdeveloped and developing countries, with its economic importance, the development of tourism should be done within a good planning framework. Accordingly, priority should be given to the development of countries in tourism, to revealing the obstacles to development, to integrated practices and long-term planning studies with the participation of the public accordingly. Recently, the efforts of less developed countries to enter the tourism market with current developments can only be developed with careful planning studies. The main objectives of the research are; To examine the tourism potential of Sudan, to reveal the current situation, to identify the problems that prevent tourism development as an underdeveloped country and to offer solutions to these problems, and finally to reveal a tourism planning suitable for Sudan. There are many opportunities that can be used to promote the tourism industry in Sudan. In the research, a summary of the opportunities that can be used to develop the tourism sector has been discussed and especially focused on the Red Sea Region in the east of Sudan. First of all, tourism-related regions were evaluated, supply sources and tourist attraction regions were examined, and then statistical data that would effectively serve the subject from 2008 to 2019 were collected. As a result of the evaluations made, the establishment and implementation of systematic and regular plans should be provided under the leadership and control of conscious tourism sector officials, employees and even local people.